Next Generation Please more information

A CASTLE MADE OF SAND

Het project dat voor Next Generation werd voorgesteld, is een reeks ruwe films die met mobiele telefoons werden gemaakt door jonge vluchtelingen die in België aankwamen. Nadat ze Brussel waren gepasseerd, werden ze ondergebracht in centra verder weg van de hoofdstad. In afwachting van papieren of repatriëring filmen ze de kleine momenten van het dagelijkse leven.

Crew

John, Christ, Alhassane, Fofana, Samim, Mostafa, Vincen, Aimée, Kasper

Partners

Klein kasteeltje, Fedasil, VGC

Doorlopende installatie op 18, 19 en 20 mei

WE KOMEN VAN VER

4 jonge nieuwkomers in Nederland vertellen over de impact van onvrijwillige migratie tijdens hun puberteit. Dit verbeelden zij in een audiovisuele reis langs sociale hindernissen en persoonlijke overwinningen. Het gezamenlijke verhaal laat zien hoe belangrijk het is om kansen, begrip van taal en empathie van anderen te ervaren voor het opbouwen van een eigen volwassen bestaan in de Nederlandse samenleving.

Crew

Een film van De Nieuwmakers: Gaid Abdo, Angelina Budkina, Remy Nyamukabakaba, Ha Bui, Mette Christiaanse, Kiek Prins, Ayaz Saadatpour Vahid, Mohammad Amin Mollazadeh, Imeel Bagdi Sar, Kais Almohamad.

Concept en samenstelling: Sanne Sprenger

Productie: Hemmo Bruinenberg, Common Frames

Mogelijk gemaakt door: Bozar, Fonds voor Cultuur Participatie, Gebouw M, Ithaka ISK Utrecht

Partners

Common Frames

In samenwerking met: Still Walking Productions

 CECI N’EST PAS UN HYMNE

Voor dit project slaan de leerlingen van de Kunsthumaniora Brussel en Collectif Mal Temperado de handen in elkaar. Ze maken een film met de titel Ceci n’est pas un hymne, waarin de herwerking van de Belgische hymne naar een eigenzinnige, hedendaagse versie centraal staat. Dit zien ze als metafoor om na te denken over identiteit, grenzen en een onzekere toekomst. Ze willen de kracht, invloed of inspiratie die nationale hymnes hebben - of niet meer hebben - tonen, en de vraag stellen vanwaar die drang komt om via muziek een territorium af te bakenen. In de film brengen ze hun eigen nieuwe hymne, die hun ideeën weerspiegelt over de wereld van vandaag en hun hoop voor morgen.

Crew

Collectif Mal Temperado

Partners

Kunsthumaniora en Collectif Mal Temperado  

CANDELA

Candela, wat licht, kaars of vuur betekent in het Spaans, is een fictieve korte film van ongeveer 20 minuten geregisseerd door Mariana Machado. Het portretteert de relatie tussen drie queer Latijns-Amerikaanse mensen die samenwonen en van elkaar houden in Brussel. De stad wordt de vierde hoofdpersoon van het verhaal als we hun reis van één dag door de straten van de hoofdstad volgen en de mensen ontmoeten die ze onderweg tegenkomen.  Het is een hartverwarmend portret van de relatie tussen de hoofdpersonen en hun zoektocht om erbij te horen in een vreemd land.

De verhaallijn komt voort uit de observaties van de regisseur van het dagelijks leven in Brussel, de personages, straten en soms bizarre details. Elk personage van de hoofdcast draagt zijn eigen toekomstdromen met zich mee die onlosmakelijk verbonden zijn met hun migrantentraject, waardoor ze gedwongen worden om op een vindingrijke en creatieve manier tussen twee werelden te denken en te bestaan.

Crew

Mariana Machado is een Braziliaanse filmregisseur en fotograaf die in Brussel woont. Ze werkt sinds 2017 als onafhankelijk filmmaker en heeft documentaires, essayfilms, videokunstwerken, muziekvideo's en audiovisuele campagnes geregisseerd. Ze is momenteel bezig met een master in filmregie aan de LUCA School of Arts en heeft een bachelor in filmstudies van de Federale Universiteit van Minas Gerais, Brazilië.

Regisseur en schrijver: Mariana Machado

Regieassistent: Lilian Cardoso Schanaider

Productie supervisor: Oona Van Cauwelaert

Producent: Nikolaos Akritidis

Producent: Catarina Couto Gonçalves

Cinematograaf: Jokke De Roo

1e assistent camera: Fabio Candel

2e assistent camera: Ward De Ridder

Gaffer: Nathaniel Van Ouytsel

Art director: Eleni Samperi

Assistent setontwerp: Rafael Pamplona

2e assistent decorbouw: Lucie Hammouchet

Kostuumontwerper: Carmen Pombar

Kostuum assistent: Melina Schneider

Geluidsregistrator: Nicolas Bouchez

Geluidsnabewerking: Michel Gegoire

Script & continuïteit: Alice Pamart

Main cast:  

Louis Marcelino Delhi

Sofia Guerreiro

Mariana Queiroz

Partners

LUCA School of Arts

INNERESCAPE

Tijdens het creatieproces creëren jonge mensen innerlijke landschappen waarin ze reflecteren over de toekomst. Dit zal resulteren in innerEScape, een poëtische, experimentele film. InnerEScape is een initiatief van het kunstenaarscollectief KNEPH. Jongeren zoeken hun weg in woelige tijden. Onze hedendaagse levensstijl heeft verregaande gevolgen op de aarde, de natuur, de kosmos en op ons eigen wezen en het samenleven met anderen. Onze wereld is in crisis. Tegelijkertijd vraagt de technologische revolutie reflectie en daadkracht. Bewustzijnssensibilisering is nodig: hoe ver gaan we in het gebruiken en manipuleren van grondstoffen, van mensen? Welke keuzes maken we en hoe kunnen we een humane toekomst garanderen?

Crew

Jan Verhoeven, Jayed Bin Alauddin Khan, Marie Flavie Lindemans, Ruth Gyesemans, AimieProvencher, Eline Cornelissen, Evert De Maeyer, Jonathan De Maeyer, Dauw Heylen Hannes, Erien Withouck, Jonathan Deckers, Stephanie De Ruydts.

Partners

KNEPH: Ilse Wijnen, Douwe Rubben, Theodoor De Roey, Paola Foulon

AUTHENTICAL

STEM: Bert Geysels

LE MONTAVOIX: Wim cuyvers

GRAPHOUI

Nick Verhaeghe

Dagie Brundert  

LUCA SCHOOL OF ARTS: Guido devadder  

LA FRATERNELLE: Naomi Barbe

TRIODOS FOUNDATION

Lies Daenen

Myrthe Vinck (stage)