Ontmoet Olivia Laing bij Bozar op 21 oktober
1. Olivia Laing durft nee zeggen
Op haar twintigste was 'nee' zeggen de ultieme kunst geworden voor Olivia Laing. Ze zwoer universiteit, vlees, melk en zelfs kappers af en protesteerde meedogenloos tegen alles wat door mensen was gevormd. Natuurlijkheid was 'haar religie'. Zozeer zelfs dat Olivia Laing drie maanden op een verlaten boerderij woonde, een ervaring die ze later beschreef als vormend en haar (levens)lessen bood die ze aan de universiteit nooit had kunnen vinden.
2. Olivia Laing is niet in een hokje te plaatsen
Olivia Laing is niet alleen non-binair, haar werk onttrekt zich ook aan alle pogingen tot classificatie. Tot haar meest opvallende werken - vertaald in eenentwintig talen - behoren: The Lonely City (2016), een verkenning van eenzaamheid aan de hand van de levens van kunstenaars als Andy Warhol en Edward Hopper; The Trip to Echo Spring (2013), dat de destructieve relatie tussen schrijvers (Hemingway, Fitzgerald, Carver) en alcoholisme onder de loep neemt; Everybody: A Book About Freedom (2021), dat vraagtekens zet bij de manier waarop onze lichamen, met name die van gemarginaliseerde mensen, gepolitiseerd en gecontroleerd worden. Olivia Laing schrijft ook over kunst, cultuur en maatschappij voor publicaties als The Guardian, Financial Times en The New York Times. Haar lyrische taal, een mix van emotie en rationale analyse, verbeelding en feitelijke nauwkeurigheid, probeert de onvermijdelijke tegenstrijdigheden van de moderne ervaring te vatten.
"Als we de wereld waarin we nu leven willen veranderen, zullen we onderweg veel fouten maken."
3. Olivia Laing droomt van een nieuw Eden
Olivia Laing beschouwt tuinen als plekken van privileges, maar ook ruimtes voor collectieve dromen. Van de queer utopie die Derek Jarman oproept tot William Morris' visie van een gedeeld Eden, zou een nieuw paradijs er ongeveer zo uit kunnen zien: “Een zoemende, levendige harmonie die niet alleen seksueel verlangen overstijgt, maar ook de menselijke wereld zelf. Noem het een ‘tuinstaat’: een ecosysteem van verbazingwekkende schoonheid en volledigheid, nooit statisch, altijd in beweging, progressief en vruchtbaar. Ik wil er leven. De wereld zal niet veel langer overleven als we dat niet doen.”
4. Olivia Laing pleit voor tederheid
Elke tuinier weet: de onvoorspelbaarheid van de tuin maakt ons allemaal amateurs. Olivia Laing benadrukt het belang van fouten en leren tijdens haar persoonlijke en creatieve reis. In een interview met The Nation vertelt Laing over onze tijd, gekenmerkt door een groeiende intolerantie voor mislukking en imperfectie. Juist in het vaak vernederende proces van leren leren we anderen te accepteren en ons eigen egoïsme los te laten: “Als we de wereld waarin we nu leven willen veranderen, zullen we onderweg veel fouten maken.”
5. Olivia Laing wil de wereld veranderen met ... lichamen
Op negenjarige leeftijd nam Laing deel aan haar eerste Pride Parade. Voor Olivia, die opgroeide in de jaren tachtig in Engeland, toen “het promoten van homoseksualiteit” bij Britse wet verboden was, draaide het allemaal om meelopen en trots zijn op je lichaam. “Het leek me duidelijk dat je met lichamen op straat de wereld verandert”, schrijft ze in Everybody, A Book About Freedom (Picador).
Meet the Writer: Olivia Laing vindt plaats op 21 oktober, reserveer hier je tickets.