Remember to turn down the brightness and mute your phone.

Terug naar het evenement

Benjamin Kruithof - ECHO Rising Star

16 Maa.'25
- 11:00

HLB Stage

Nadia Boulanger (1887-1979) 
3 Pièces voor cello en piano (1914) 

Sally Beamish (°1956) 
Reverie, voor cello en piano (opdracht van Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie Luxembourg & European Concert Hall Organisation, Belgische première) 

Gabriel Fauré (1845-1924) 
Elégie, op. 24 (1878) 

Igor Stravinski (1882-1971) 
Suite italienne (1932, uittreksels) 

  • Sinfonia
  • Serenata
  • a: Scherzino b: Allegretto c: Andantino
  • Toccata
  • Gavotta (con due variazioni)
  • Vivo
  • a: Minuetto b: Finale

Astor Piazzolla (1921-1992) 
Le Grand Tango (1982) 

Nadia Boulanger (1887-1979) wordt vaak gezien als een van de belangrijkste compositieleraren aller tijden. Tot haar leerlingen behoorden Aaron Copland, Philip Glass en Astor Piazzolla en als lerares aan het Conservatoir Americain in Fontainbleu trok ze zoveel Amerikaanse studenten aan dat Virgil Thomson grapte dat ze een 'one woman graduate school' was. Haar andere muzikale activiteiten bestonden uit dirigeren en redigeren, en ze maakte de eerste opname van muziek van Monteverdi.  In de jaren ‘20 stopte ze echter met componeren, naar eigen zeggen omdat ze alleen maar 'nutteloze' muziek schreef. De Trois Pièces ondersteunen deze harde zelfkritiek niet. De korte stukken zijn geschreven in 1914 en een jaar later gepubliceerd door Heugel. Boulanger trok het tweede stuk later echter in. Het eerste deel is dromerig en afstandelijk, met een prachtige cellomelodie boven een harmonisch statische, zacht wiegende pianobegeleiding.  Ondanks een gepassioneerd middendeel keert het terug naar de openingsstemming voordat het lijkt te zweven in de lucht. Het tweede deel heeft de eenvoud van een volksliedje, een indruk die nog wordt versterkt door het feit dat het in de eolische modus staat.  Het derde is daarentegen levendig en energiek.  Musicologe Caroline Potter schrijft dat dit deel aan Poulenc doet denken en vergelijkt het met het werk voor cello van haar zus Lili Boulangier, de bekendste componist van de twee. Het laatste deel is bovendien het meest evenwichtige tussen de twee instrumenten van de set, en heeft een centraal gedeelte in 5/4 voordat het terugkeert naar het openingsmateriaal en eindigt met een zwier. 

De Britse componiste Sally Beamish (°1956) schreef Reverie speciaal voor Benjamin Kruithof, nadat hij als een van de ECHO Rising Stars werd geselecteerd. Het is geïnspireerd op zijn beschrijving van de rust die hij vindt in zijn thuisland Luxemburg. Hij sprak over meren en rivieren, groene heuvels en vogelgezang. Intussen ondergedompeld in het bruisende Berlijnse stadsleven droomt hij van de rust van zijn geboorteland. Beamish nam een fragment van een Luxemburgse volksmelodie als uitgangspunt. Het stuk begint met een reflectieve solopassage voor cello, gevolgd door een zacht, wiegend gedeelte. Een centrale, meer schrille 'toccata' lost op in snelvloeiende pianorimpelingen, met een lyrische cellolijn, voordat we terugkeren naar de rockende muziek en uiteindelijk weer naar de openingsmuziek. Wanneer het stuk het einde nadert, klinkt het fragment van de volksmelodie op de piano. 

Kalmte en rust is het paradepaardje van de Fransman Gabriel Fauré (1845-1924). Deze kerkmusicus en organist, die compositieles kreeg van Camille Saint-Saëns, is ook de componist van het ontroerende Requiem, ongetwijfeld zijn meest gewaardeerde werk. Een van zijn meest opgenomen werken is het in 1880 gecomponeerde Elegie voor cello en piano. Het is niet alleen tijdloos, maar heeft ook de typisch zachtaardige en uiterst melodieuze componeer stijl van Fauré. De betekenis van Elegie kan duiden op een klaagzang of meditatie. Als de piano het stuk opent, heb je geen idee welke kant het uitgaat. Het zou het begin van een ballad kunnen zijn, een song uit de popmuziek … tot de cello invalt! Overigens bewerkte Fauré in 1901 dit meesterwerkje voor orkest.  

De Suite italienne, voor cello en piano is een van Igor Stravinski’s (1882-1971) transcripties van een aantal stukken uit het ballet Pulcinella, dat hij in 1919-20 op basis van muziek van Giovanni Battista Pergolesi, voor de Ballets Russes van Diaghilev had gecomponeerd. Er bestaan nog twee andere transcripties – voor viool en piano – die uit 1925 en 1933 dateren. Pulcinella neemt binnen het oeuvre van Stravinski een aparte plaats in, vermits hij de opdracht had gekregen om dansstukken van Pergolesi te ‘bewerken’, terwijl de stijl van deze componist a priori geen uitstaans had met de Russische musicus. Voorzichtigheidshalve heeft Stravinski Pergolesi’s melodieën en baslijnen bijna onveranderd overgenomen. Zijn eigen inbreng bestond erin om hier en daar door middel van elisie en de verlenging of de herhaling van zinsneden met de vormelijke symmetrie van deze 18e-eeuwse muziek te breken, alsook om het traditionele harmonische schema te verstoren door ostinati te gebruiken en bepaalde harmonieën te verlengen. Het resultaat mag dan wel karakteristiek zijn voor Stravinski, het is veel zachter en minder bijtend dan zijn vroegere werken. 

Astor Piazzolla (1921-1992) werd geboren in Mar del Plata (Argentinië) in 1921, maar bracht het grootste deel van zijn jeugd door bij zijn vader in New York. Als 9-jarig vroegrijp kind krijgt hij een bandoneon en weet de aandacht te trekken van de legendarische tangospeler Carlos Gardel. Op zijn zestiende keert hij terug naar Buenos Aires. Hij blijft de tango beoefenen en studeert eveneens klassieke muziek. In de jaren ‘50 komt hij naar Europa om er orkestdirectie te studeren bij de bekende Duitse dirigent Hermann Scherchen en compositie bij Nadia Boulanger te Parijs. De compositiestudies moedigen hem aan zijn eigen en originele muzikale taal niet op te geven, dit ondanks de vijandigheid van andere muzikanten. Hij richt het Piazolla Octet op waarmee hij vanaf 1956 een reeks recitals geeft waarin hij de idee van de ‘tango nuevo’ wil populariseren. Met zijn later opgericht kwintet houdt hij een vurig pleidooi voor een moderne expressie van de traditionele tango, die gebaseerd is op een hoofdzakelijk instrumentale vorm, beïnvloed door de hedendaagse klassieke schriftuur en de jazz. Dit geldt eveneens voor deze Grand Tango voor cello en piano, gecomponeerd in 1986 en opgedragen aan Mstislav Rostropovitsj. Astor Piazzolla, die overleed in 1992, legde zijn band met de tango als volgt uit: “De tango is geen oude vorm, maar een muziekvorm die moet evolueren. Wanneer ik begon te spelen, heb ik de nostalgici van de traditionele tango boos gemaakt, nu nog trouwens. De vooruitgang die ik de Argentijnse cultuur reeds lang wou bijbrengen, is essentieel voor mijn muziek. Het publiek van vandaag is jong. De jeugd is de toekomst. Ik koester geen enkele genegenheid voor het verleden”. 

Guillaume De Grieve (naar Bozar archief) 

Benjamin Kruithof is genomineerd voor het ECHO Rising Stars project door het Concertgebouw Amsterdam en de Philharmonie Luxemburg. 

Dit project neemt uitzonderlijk getalenteerde jonge solisten mee op een tournee langs concertzalen die deel uitmaken van het Europese netwerk ECHO (European Concert Hall Organisation). Jaarlijks krijgen zes muzikanten de kans om hun landsgrenzen over te steken en de mooiste zalen van Europa te veroveren. Bovendien mogen ze elk één componeeropdracht uitschrijven aan hedendaagse componisten. Daarom staat er dit seizoen nieuw werk van onder andere Julia Wolfe, Anna Korsun, Lanqing Ding, Sally Beamish, Dani Howard en Patricia Kopatchinskaja op de pupiter.    

Het ECHO Rising Stars programma lanceerde sinds de opstart in 1995 de carrières van Janine Jansen, Igor Levit, Renaud Capuçon, Belcea Quartet en vele anderen. De stersolisten van morgen zijn vandaag de Rising Stars.   

Ontdek hier de andere ECHO Rising Stars 

Benjamin Kruithof

cello

Benjamin Kruithof werd geboren in Luxemburg in een familie van musici en begon op 5-jarige leeftijd cello te spelen aan het “Conservatoire du Nord” bij Raju Vidali. De afgelopen jaren studeerde Benjamin bij professoren als Mirel Iancovici (Conservatorium Maastricht), Katharina Deserno en Maria Kliegel (Hfmt Köln) en sinds 2017 bij Prof. Jens-Peter Maintz aan de Universität der Künste in Berlijn. Kruithof heeft reeds met succes zijn talent getoond in een groot aantal nationale en internationale concoursen. In 2022 won hij de eerste prijs van het Georges Enescu Concours in Boekarest. Als solist heeft Benjamin opgetreden met het Filharmonisch Orkest van Luxemburg (OPL), het George Enescu Filharmonisch Orkest, het Luxemburgs Kamerorkest en het Phion Orkest en speelde hij in prestigieuze zalen als Concertgebouw Amsterdam, Gasteig in München en Salle Cortot in Parijs. In 2020 nam hij zijn eerste album Russian Mood op met het orkest Nordwestdeutsche Philharmonie Herford voor het label Ars Production. Voor deze opname werd hij genomineerd in 4 categorieën van de OPUS KLASSIK 2022. 

Marco Sanna

piano

Marco Sanna werd in 1989 in Sardinië geboren. Hij maakte naam als solist en met kamermuziekensembles in belangrijke concertzalen als de Berliner Philharmonie, Beethoven-Haus Bonn en de Franz Liszt Academy in Boedapest. Hij werd reeds uitgenodigd op het Rheingau Musik Festival, Rome International Piano Festival, Aurora Music Festival’ en andere. Marco behaalde diploma’s aan de prestigieuze Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn en de Hochschule für Musik und Tanz in Keulen. Hij volgde masterclasses bij gerenommeerde musici waaronder Jacques Rouvier, András Schiff en Jonathan Aner. In 2022 won hij met zijn Trio Orelon de eerste prijs op de wedstrijd Franz Schubert und die Musik der Moderne in Graz, alsook prijzen op de ARD Competition in München en de Melbourne International Chamber Music Competition. Hun debuutalbum met werk van de Amerikaanse componiste Amy Beach verscheen datzelfde jaar en werd hoog geprezen door de internationale pers. 

Bozar Maecenas 

Monsieur et Madame Bertrand Ferrier • Barones Michèle Galle-Sioen • Monsieur et Madame Laurent Legein • Madame Heike Müller • Monsieur et Madame Dominique Peninon • Monsieur et Madame Antoine Winckler • Chevalier Godefroid de Wouters d'Oplinter • Bozar Honorary Patrons • Comte Etienne Davignon • Madame Léo Goldschmidt  

Bozar Patrons 

Monsieur et Madame Charles Adriaenssen • Madame Marie-Louise Angenent • Comtesse Laurence d'Aramon • Monsieur Jean-François Bellis • Baron et Baronne Berghmans • De heer Stefaan Bettens • Monsieur Philippe Bioul • Mevrouw Roger Blanpain-Bruggeman • Madame Laurette Blondeel • Comte et Comtesse Boël • Monsieur et Madame Thierry Bouckaert • Monsieur Thierry Boutemy • Madame Anny Cailloux • Madame Valérie Cardon de Lichtbuer • Madame Catherine Carniaux • Madame Paloma Castro Martinez de Tejada • Prince et Princesse de Chimay • Monsieur Jim Cloos et Madame Véronique Arnault • Mevrouw Chris Cooleman • Monsieur et Madame Jean Courtin • Monsieur et Madame Denis Dalibot • Madame Bernard Darty • Monsieur Jimmy Davignon • De heer en mevrouw Philippe De Baere • Monsieur Nicolas De Coster et Madame Stéphanie Donnez • De heer Frederic Depoortere en mevrouw Ingrid Rossi • Monsieur Edouard Derom • Monsieur Patrick Derom • Madame Louise Descamps • Monsieur Amand-Benoit D'Hondt • De heer Bernard Dubois • Mevrouw Sylvie Dubois • Madame Claudine Duvivier • Madame Dominique Eickhoff • Baron et Baronne William Frère • De heer Frederick Gordts • Baron et Baronne Pierre Gurdjian • De heer en mevrouw Philippe en Martine Haspeslagh - Van den Poel • Madame Susanne Hinrichs et Monsieur Peter Klein • Monsieur Jean-Pierre Hoa • De heer Xavier Hufkens • Madame Bonno H. Hylkema • Madame Fernand Jacquet • Baron Edouard Janssen • Madame Elisabeth Jongen • Monsieur et Madame Jean-Louis Joris • Monsieur et Madame Adnan Kandyoti • Monsieur Sander Kashiva • Monsieur Sam Kestens • Monsieur et Madame Klaus Körner • Madame Marleen Lammerant • Monsieur Pierre Lebeau • Monsieur et Madame François Legein • Monsieur et Madame Charles-Henri Lehideux • Madame Gérald Leprince Jungbluth • Monsieur Xavier Letizia • Monsieur Bruno van Lierde • Monsieur et Madame Clive Llewellyn • Monsieur et Madame Thierry Lorang • Madame Olga Machiels-Osterrieth • De heer Peter Maenhout • De heer en mevrouw Jean-Pierre en Ine Mariën • De heer en mevrouw Frederic Martens • Monsieur Yves-Loïc Martin • Monsieur et Madame Dominique Mathieu-Defforey • De heer en mevrouw Frank Monstrey (urbion) • Madame Philippine de Montalembert • Madame Nelson • Monsieur Laurent Pampfer • Famille Philippson • Monsieur Gérard Philippson • Madame Lucia Recalde Langarica • Monsieur Bernard Respaut • De heer en mevrouw Guy en Martine Reyniers • Madame Fabienne Richard • Madame Elisabetta Righini et Monsieur Craig Finch • Monsieur et Madame Frédéric Samama • Monsieur Grégoire Schöller • Monsieur et Madame Philippe Schöller • Monsieur et Madame Hans C. Schwab • Monsieur et Madame Tommaso Setari • Monsieur et Madame Olivier Solanet • Monsieur Eric Speeckaert • Monsieur Jean-Charles Speeckaert • Vicomte Philippe de Spoelberch et Madame Daphné Lippitt • Madame Anne-Véronique Stainier • Monsieur Didier Staquet et Madame Lidia Zabinski • De heer Karl Stas • Monsieur et Madame Philippe Stoclet • Monsieur Nikolaus Tacke et Madame Astrid Cuylits • De heer en mevrouw Coen Teulings • Monsieur et Madame Philippe Tournay • Monsieur Jean-Christophe Troussel • Dr. Philippe Uytterhaegen • Monsieur et Madame Xavier Van Campenhout • De heer Marc Vandecandelaere • De heer Alexander Vandenbergen •Mevrouw Barbara Van Der Wee en de heer Paul Lievevrouw • De heer Koen Van Loo • De heer en mevrouw Anton Van Rossum • De heer Johan Van Wassenhove • Monsieur et Madame Michel Wajs-Golschmidt • Monsieur et Madame Albert Wastiaux • Monsieur Luc Willame • Monsieur et Madame Bernard Woronoff • Madame Danuta Zedzian • Monsieur et Madame Jacques Zucker  

Bozar Circle 

Monsieur et Madame Paul De Groote • Mevrouw Greet Puttaert • De heer Stefaan Sonck Thiebaut • Madame France Soubeyran • De heer en mevrouw Remi en Evelyne Van Den Broeck 

Bozar Young Circle 

Monsieur Axel Böhlke et Madame Clara Huizink • Monsieur Matteo Cervi • Monsieur Laurent Coulie et Madame Cory Zhang • Monsieur Rodolphe Dulait • Madame Ana Fota • Monsieur et Madame Melhan-Gam • De heer Koen Muylle • De heer Sander Muylle • Madame Audrey Noble • Madame Valéria Onofrj • Dr. Bram Peeters • Monsieur Guillaume van Doorslaer et Madame Emily Defreyne 

En onze Leden die anoniem wensen te blijven