Remember to turn down the brightness and mute your phone.

Terug naar het evenement

Chineke!, Edusei & Kanneh-Mason

15 Nov.'24
- 20:00

Henry Le Boeufzaal

Derrick Skye (° 1982)
Prisms, Cycles, Leaps (2014)

Sergej Prokofjev (1891-1953)
Concerto voor piano en orkest nr. 3, op. 26 (1917-1921)
 

Pauze

 

Brian Raphael Nabors (° 1991)
Concerto for Orchestra (Belgische creatie)

 


Duur: 1u40

Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Prisms, Cycles, Leaps is het eerste deel van de driedelige Prisms, Cycles, Leaps Suite en slaat de brug tussen de westerse klassieke muziek, de muziek van de Balkan, de muziek van de regio Volta in Ghana, en de klassieke muziek van het Noord-Indiase Hindoestan. Met mijn werk probeer ik altijd verschillende gemeenschappen samen te brengen via de muziek.

Het stuk heeft 3/2 als basismaatteken, maar in een aantal secties wordt de klemtoon verlegd naar 6/4, 12/8, 7/8 + 5/8 en 5/8 + 7/8. Daartoe worden verschillende polyritmische ostinato’s gebruikt die ook voorkomen in de traditionele Ghanese percussie en dans, meer bepaald in die van de Eʋe, een bevolkingsgroep uit de regio Volta. In die polyritmische ostinato’s, die schatplichtig zijn aan de Eʋe-stukken Atsia Agbekor, Adzro en Adzogbo, versmelten de ritmische patronen van de gaŋkogui (klok), de atsimeʋu (leaddrum) en de axatse (shaker) met elkaar. Hypermeters, of samenvoegingen van korte maten, worden ook gebruikt om de aandacht te vestigen op langere cycli die in het stuk voorkomen.

De melodische lijnen van Prisms, Cycles, Leaps combineren elementen van de Balkanmuziek met elementen uit de klassieke muziek van Hindoestan. Terwijl uit de melodische lijnen vaak een ornamentatie spreekt die typerend is voor de muziek van de Bulgaarse vrouwenkoren (vergelijkbaar met de accaciatura’s,of korte voorslagen, en de mordenten die te horen zijn in de barokke muziek), maken de grotere melodische lijnen vaak gebruik van de polyritmische tihai-techniek en van de lange frasen van de geïmproviseerde Hindoestaanse klassieke muziek. Tihai is een driemaal herhaald ritmisch motief in een overlappend metrum, waarbij de laatste noot van de derde herhaling in de eerste beat van de cyclus opgaat. In de Hindoestaanse klassieke muziek worden tihai’s vaak gebruikt om een sectie te beëindigen of een stuk af te sluiten. Ook de open harmonieën die terug te vinden zijn in de muziek van Aaron Copland en in de volksmuziek uit de Appalachen waren een belangrijke bron van inspiratie voor de harmonische beweging in Prisms, Cycles, Leaps. De titel Prisms, Cycles, Leaps verwijst naar een zoektocht naar schoonheid in het leven en de natuur, via veelvoudige en afwisselende, zij het cyclische, ervaringen.

Derrick Skye (vertaald door Piet De Meulemeester)

Prokofjev componeerde zijn Derde pianoconcerto grotendeels in 1921. Toch was hij al in 1917 aan het werk aan het puzzelen, en had hij reeds in 1911 de grote lijnen uitgetekend en de eerste fragmenten uitgewerkt. Hij had de gewoonte opgevat om muzikale ideeën te verzamelen die nooit in voltooide werken uitmondden. Hij was daarentegen erg goed in het recycleren van ongebruikt materiaal uit oudere projecten om andere stukken te vervolledigen. 

Prokofjev legde de laatste hand aan het werk tijdens een vakantie in Bretagne en speelde een passage voor dichter Konstantin Balmont, die net als Prokofjev uit Rusland was geëmigreerd en in die tijd naast hem woonde. Daarop krabbelde Balmont prompt een paar verzen neer: Prokofjev! Music and youth in bloom, In you, the orchestra yearns for forgotten summer sounds, And the invincible Scythian beats on the tambourine of the sun. De verzen waren van bedenkelijke kwaliteit, maar zetten de componist er toch toe aan het concert aan Balmont op te dragen. Prokofjev was het gewend om geregeld zijn eigen muziek te brengen en had zijn eerste pianoconcert gespeeld ter gelegenheid van zijn eindexamens aan het conservatorium van Sint- Petersburg. Het was dan ook niet meer dan logisch dat hij de rol van solist voor zijn rekening nam toen Pianoconcert nr. 3 in 1921 in Chicago in première ging. Daarbij werd hij begeleid door het Chicago Symphony Orchestra onder leiding van Frederick Stock. Het publiek en de recensenten reageerden enthousiast, maar toen de componist het werk een maand later in New York speelde, onthaalde het vijandige publiek hem op boegeroep. Het eerste deel opent met een aanstekelijke solo voor klarinet. Het motief wordt onderbroken door een drukke passage voor strijkers, en dat zet de toon voor een concert dat een bijzondere technische bedrevenheid van de solist vergt. De muziek ademt de bijtende energie en de ritmische gedrevenheid die Prokofjev zo typeren, en vermengt een indrukwekkende virtuositeit met een hartstochtelijk lyrisme. Ondanks de initiële afkeuring van het New Yorkse publiek, is het werk intussen uitgegroeid tot het populairste van de vijf pianoconcerten van de componist.

Charlotte Barbour-Condini (vertaald door Piet De Meulemeester)

Ik heb lang stilgestaan bij de vraag wat een concert voor orkest zou kunnen betekenen in het immense klankenlandschap van de 21e-eeuwse hedendaagse muziek, en zo is mijn Concerto for Orchestra ontstaan. Ik heb het draaiboek gevolgd van de meesterwerken waarvoor Béla Bartók en Witold Lutosławski getekend hebben. Ik wou dat mijn bijdrage aan dit subgenre een eerbetoon werd aan de culturele roots die mijn stem als componist mee gevormd hebben, en ik wou zowel uitvoerders als luisteraars een opwindende rit bezorgen. 

De reis die ik met dit werk heb afgelegd, is begonnen toen ik in 2020 met componist Carl Vine aan het Sydney Conservatorium of Music samenwerkte in het kader van het Fulbright-programma. Ik was er een cultureel immersief werk aan het ontwikkelen dat het orkest, naar ik hoopte, niet alleen zou uitdagen op het vlak van virtuositeit, maar ook wat betreft de ritmische gevoeligheid en de bijbehorende technieken. Die zouden namelijk nodig zijn om de stijlen op een authentieke manier uit te voeren. Mijn verblijf in Australië werd echter vroegtijdig afgebroken door een wereldwijde pandemie en ik was genoodzaakt terug te keren naar de VS. Maar dat kon mijn ambitie niet fnuiken.

In mijn werk ga ik vaak aan de slag met klankenwerelden die me artistiek gevormd hebben en die ik dan op een symfonische manier herdefinieer. Ik hoop dat ik de toehoorders een zekere vertrouwdheid en herkenning kan laten ervaren, maar dat ik ze ook iets nieuws zal kunnen laten ontdekken.

Het werk is in vier bewegingen onderverdeeld:

I. VIBE CHECK

De term ‘vibe check’ wordt vaak gebruikt om ‘de temperatuur op te meten’ van een sociale situatie (bijeenkomst, feest, enz.) of van andere mensen, zodat je het iedereen naar de zin kunt maken. De voornaamste bedoeling is negatieve energie uit een bepaalde ruimte te verdrijven of de juiste energetische omstandigheden te scheppen voor de tijd die we met anderen doorbrengen. Ik heb voor dit stuk geprobeerd ‘de omstandigheden te scheppen’ met een virtuoos conglomeraat van stijlen dat de sonische basis zou leggen voor alles wat nog verkend moest worden. Alles begint met het grillige thema van de trompetten dat de luisteraar meevoert op een tocht vol groove en mysterie.

II. CRUNK

Ik heb mijn jeugd doorgebracht in het zuidoosten van de VS en raakte dan ook doordrongen van de muziek van de zwarte marchingbands. Ik was pas 5 toen ik mijn zus, die klarinet speelde, halfweg de jaren 1990 zag meelopen met de schoolband. Daarna zou mijn waardering voor deze unieke Amerikaanse kunstvorm alleen maar groeien. Zo trok ik naar de Southeastern Regional Battle of the Bands, waar ik onze plaatselijke HBCU’s (Historically Black Colleges and Universities, of scholen en universiteiten die zich in de eerste plaats op Afrikaanse Amerikanen richtten) het beste van zichzelf zag geven, of woonde ik de vele footballfinales bij die in mijn thuisstad Birmingham in de staat Alabama of op andere plekken beslist werden. Deze beweging is een poging om de onmiskenbare muzikaliteit en schwung te vatten van wat deze culturele ervaring te bieden heeft. ‘Crunk’ is de term die zwarte Amerikanen gebruiken om aan te geven dat het feest ‘een versnelling hoger’ mag schakelen. Het draait allemaal om de energie.

III. HAVOC en HYMN

Deze beweging is tweeledig en stelt de chaos en de bespiegeling centraal. De ouverture, die op heavy metal is geënt, zet de deur open voor een onheilspellend sonisch landschap dat in mysterie is gehuld. Daarna rijst er een rustige hymne op uit de glazige textuur. Vanuit emotioneel en filosofisch perspectief zouden we deze dualiteit kunnen zien als een herinnering aan het feit dat tegenslagen in het leven grote helende krachten in werking kunnen laten treden. Na de chaos wou ik een sonische bespiegeling creëren over hoe onvoorwaardelijke liefde zou kunnen klinken.

IV. FUSION

In de laatste beweging draait alles om ritme. Ik heb mijn voorliefde voor idiomen uit de elektronische dance gecombineerd met zuidelijke hiphop, meer bepaald met de ‘crunk’-muziek. Het is een kleurrijke, chaotische versmelting van verschillende werelden, met zowel een rake, stevige groove als een broze toonkleurgevoeligheid. Het is de apotheose van het stuk die van het orkest een akoestische beatmachine maakt.

Brian Raphael Nabors (vertaald door Piet De Meulemeester)

Kevin John Edusei

muzikale leiding

De Duitse dirigent Kevin John Edusei studeerde geluidstechniek, klassieke percussie en directie aan de Universität der Künste Berlin. Hij vervolledigde zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, onder Jac Van Steen en Ed Spanjaard. Edusei wordt geprezen omwille van zijn dramatiek en de spanning die hij kan opbouwen. Hij is de gewezen chefdirigent van de Münchner Symphoniker en van Stadttheater Bern. Edusei werkte samen met vooraanstaande orkesten waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. In 2017 dirigeerde hij tijdens de BBC Proms voor het eerst het Chineke! Orchestra.

Isata Kanneh-Mason

piano

De Britse pianiste Isata Kanneh-Mason studeerde aan de Royal Academy of Music in Londen onder Joanna MacGregor en Carole Presland. In seizoen 2021-22 was ze een ECHO Rising Star en trad zo op in veel vooraanstaande Europese concertzalen. Het daaropvolgende seizoen was ze artist in residence bij het Royal Philharmonic Orchestra en in 2023 maakte ze haar solodebuut tijdens de BBC Proms, waar ze met het BBC National Orchestra of Wales Prokofievs Derde Pianoconcerto bracht. Tot haar albums, die verschijnen bij Decca Classics, behoren Romance – the Piano Music of Clara Schumann en Mendelssohn, met muziek van zowel Felix als Fanny.

Chineke!

Chineke! werd in 2015 opgericht op initiatief van contrabassist Chichi Nwanoku CBE. Onder het motto “Championing change and celebrating diversity in classical music” wil het orkest carrièremogelijkheden bieden aan zwarte en etnisch diverse klassieke musici in het Verenigd Koninkrijk en Europa. Chineke! is het hoofdorkest van de Chineke! Foundation en werkt nauw samen met Chineke! Junior Orchestra en bestaat uit muzikanten tussen 11 en 22 jaar. In 2017 maakte het Chineke! Orchestra zijn debuut tijdens de BBC Proms in de Royal Albert Hall en heeft sindsdien op vele Europese festivals opgetreden. Het orkest is in residentie in het Southbank Centre.

eerste viool 
Julian Gil Rodriguez
Betania Johnny
Kourosh Ahmadi
Sandra Borges
Phillip Granell
Laure Chan
Sarah Martin
Aaliyah Booker
Zagisha Kamil
Rachel Allen
Raye Harvey
Charles Brookes
Simon Ballard
Stella Di Virgilio


tweede viool
Zahra Benyounes
Steven Crichlow
Nadine Nagen
Davinder Singh
Natalee Jeremic
Angela Antwi-Agyei
Blaize Henry
Ammal Bhatia
Pendo Masot
Sofia Yatsyuk
Doris Kuo
Daniel Jung


altviool
Natalia Senior-Brown
Jesse Francis
Manuel Camara
Nadia Eskandari
Jeanette Szeto
Andrea Cativa
Miguel Sobrinho
Kesari Pundarika
Natalia Solis Paredes
Johan Höglind

cello 
Adi Tal
James Douglas
Timothée Botbol
Mary Ann Ramos
Deni Teo
Elliott Bailey
Benedict Swindells
Niki Moosavi


contrabas
Chi-chi Nwanoku CBE
William Hollands
Thea Sayer
Marcus de Oliveira
Georgina McGrath
Aiyana Rennie


fluit 
Jaymee Coonjobeeharry
Deronne White
Michael Liu


hobo 
Lorraine Hart
Bernice Lee
Russell Coates

klarinet
Benjamin Pinto
Anton Clarke-Butler
Isha Crichlow


fagot
Linton Stephens
Daria Phillips
Michael Elderkin


hoorn
Francisco Gomez
Isaac Shieh

Derryck Nasib
Benjamin Garalnick


trompet 
Gabriel Dias
Louis Barclay
Charlie Cooper


trombone
Jake Durham
Harry Brown


bastrombone 
Richard Henry


tuba
Hanna Mbuya


pauken 
Paul Philbert MBE


percussie 
Sacha Johnson
Kiyomi Seed
Jason Chowdhury
Toril Azzalini-Machecler


harp 
Ruby Aspinall


piano, celesta 
Jean-Bernard Marie


basgitaar 
Roberto Carillo-Garcia

5 Dec.'24 - 20:00

Orchestre des Champs-Elysées & Herreweghe

Beethoven 9

 

8 Jan.'25 - 20:00

Sinfonia Varsovia

Górecki 3

 

23 Jan.'25 - 20:00

Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela & Gustavo Dudamel

Tchaikovsky 4

 

3 Mar.'25 - 20:00

Orchestre de Paris & Mäkelä

Petrushka & Le Sacre du Printemps

 

11 Mar.'25 - 20:00

Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks & Harding

Mahler: Das Lied von der Erde

 

20 Mar.'25 - 20:00

Gürzenich-Orchester Köln, Tjeknavorian & Chamayou

Ravel, Mussorgsky & Khachaturian

 

25 Mar.'25 - 20:00

Polish National Radio Symphony Orchestra & Marin Alsop

Karol Szymanowski: Stabat Mater

 

8 May'25 - 20:00
Koninklijk Concertgebouworkest & Mäkelä

Mahler 1

Bozar Maecenas

Prince et Princesse de Chimay • Barones Michèle Galle-Sioen • Monsieur et Madame Laurent Legein • Madame Heike Müller • Monsieur et Madame Dominique Peninon • Monsieur et Madame Antoine Winckler • Chevalier Godefroid de Wouters d'Oplinter 

Bozar Honorary Patrons

Comte Etienne Davignon • Madame Léo Goldschmidt

Bozar Patrons

Monsieur et Madame Charles Adriaenssen • Madame Marie-Louise Angenent • Comtesse Laurence d'Aramon • Comte Gabriel Armand • Monsieur Jean-François Bellis • Baron et Baronne Berghmans • Monsieur Tony Bernard • De heer Stefaan Bettens • Monsieur Philippe Bioul • Mevrouw Roger Blanpain-Bruggeman • Madame Laurette Blondeel • Comte et Comtesse Boël • Monsieur et Madame Thierry Bouckaert • Madame Anny Cailloux • Madame Valérie Cardon de Lichtbuer • Madame Catherine Carniaux • Monsieur Jim Cloos et Madame Véronique Arnault • Mevrouw Chris Cooleman • Monsieur et Madame Jean Courtin • De heer en mevrouw Géry Daeninck • Monsieur et Madame Denis Dalibot • Madame Bernard Darty • Monsieur Jimmy Davignon • De heer en mevrouw Philippe De Baere • De heer Frederic Depoortere en mevrouw Ingrid Rossi • Monsieur Patrick Derom • Madame Louise Descamps • De heer Bernard Dubois • Mevrouw Sylvie Dubois • Madame Dominique Eickhoff • Baron et Baronne William Frère • De heer Frederick Gordts • Comte et Comtesse Bernard de Grunne • Madame Nathalie Guiot • De heer en mevrouw Philippe Haspeslagh - Van den Poel • Madame Susanne Hinrichs et Monsieur Peter Klein • Monsieur Jean-Pierre Hoa • De heer Xavier Hufkens • Madame Bonno H. Hylkema • Madame Fernand Jacquet • Baron Edouard Janssen • Madame Elisabeth Jongen • Monsieur et Madame Jean-Louis Joris • Monsieur et Madame Adnan Kandyoti • Monsieur et Madame Claude Kandyoti •  Monsieur Sander Kashiva • Monsieur Sam Kestens • Monsieur et Madame Klaus Körner • Madame Marleen Lammerant • Monsieur Pierre Lebeau • Baron Andreas de Leenheer ✝ • Monsieur et Madame François Legein • Madame Gérald Leprince Jungbluth • Monsieur Xavier Letizia • De heer en mevrouw Thomas Leysen • Monsieur Bruno van Lierde • Madame Florence Lippens • Monsieur et Madame Clive Llewellyn • Monsieur et Madame Thierry Lorang • Madame Olga Machiels-Osterrieth • De heer Peter Maenhout • De heer en mevrouw Jean-Pierre en Ine Mariën • De heer en mevrouw Frederic Martens • Monsieur Yves-Loïc Martin • Monsieur et Madame Dominique Mathieu-Defforey • Madame Luc Mikolajczak • De heer en mevrouw Frank Monstrey • Madame Philippine de Montalembert • Madame Nelson • Monsieur Laurent Pampfer • Famille Philippson • Monsieur Gérard Philippson • Madame Jean Pelfrène-Piqueray • Madame Marie-Caroline Plaquet • Madame Lucia Recalde Langarica • Madame Hermine Rédélé-Siegrist • Monsieur Bernard Respaut • Madame Fabienne Richard • Madame Elisabetta Righini • Monsieur et Madame Frédéric Samama • Monsieur Grégoire Schöller • Monsieur et Madame Philippe Schöller • Monsieur et Madame Hans C. Schwab • Monsieur et Madame Tommaso Setari • Madame Gaëlle Siegrist-Mendelssohn • Monsieur et Madame Olivier Solanet • Monsieur Eric Speeckaert • Monsieur Jean-Charles Speeckaert • Vicomte Philippe de Spoelberch et Madame Daphné Lippitt • Madame Anne-Véronique Stainier • De heer Karl Stas • Monsieur et Madame Philippe Stoclet • De heer en mevrouw Coen Teulings • Messieurs Oliver Toegemann et Bernard Slegten • Monsieur et Madame Philippe Tournay • Monsieur Jean-Christophe Troussel • Monsieur et Madame Xavier Van Campenhout • Mevrouw Yung Shin Van Der Sype • Mevrouw Barbara Van Der Wee en de heer Paul Lievevrouw • De heer Koen Van Loo • De heer en mevrouw Anton Van Rossum • Monsieur et Madame Guy Viellevigne • De heer Johan Van Wassenhove • Monsieur et Madame Michel Wajs-Goldschmidt • Monsieur et Madame Albert Wastiaux • Monsieur Luc Willame • Monsieur Robert Willocx ✝ • Monsieur et Madame Bernard Woronoff • Monsieur et Madame Jacques Zucker • Zita, maison d'art et d'âme

Bozar Circle

Monsieur et Madame Paul Bosmans • Monsieur et Madame Paul De Groote • De heer Stefaan Sonck Thiebaut • Madame France Soubeyran • De heer en mevrouw Remi en Evelyne Van Den Broeck

Bozar Young Circle

Mademoiselle Floriana André • Docteur Amine Benyakoub • Mevrouw Sofie Bouckenooghe • Monsieur Matteo Cervi • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur Avi Goldstein • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur et Madame Melhan-Gam • Dokter Bram Peeters • Monsieur Lucas Van Molle • Monsieur et Madame Clément et Caroline Vey-Werny • Madame Cory Zhang

En onze Leden die anoniem wensen te blijven