Alexander Chance & Toby Carr
3 Dec.'24
- 20:00
Protestantse Kapel

John Dowland (1563-1626)
Fine Knacks for ladies (2’)
Tarleton’s Resurrection (lute solo) (1’30”)
Flow, my tears (4’30”)
Can she excuse my wrongs (3’)
John Danyel (1564-1626)
Coy Daphne fled (2’20”)
Let not Cloris think (2’30”)
Rosa (lute solo) (4’)
Thou Pretty Bird (1’45”)
Philip Rosseter (1568-1623)
What then is love (2’20)
Galliard (3’)
Thomas Campion (1567-1620)
I care not for these ladies (2’30”)
John Dowland
Time stands still (4’30”)
A Fancy (lute solo) (3’)
Dear, if you change (2’40”)
Come away, come sweet love (2’30)
Henry Purcell (1659-1695)
One charming night (2’)
By beauteous softness (2’30”)
John Eccles Aire (2’)
Sweeter than roses (3”30)
John Blow (1649-1708)
Lovely Selina (3’)
Cynthia Harper (°1945)
My love gave me an apple (2’)
Henry Purcell
If music be the food of love
- Gaillarde vs Pavane? Typisch voor de gaillarde is het ritme met een driedelige maat dat meestal, maar niet altijd, levendig is. De pavane heeft dan weer een ritme met een tweedelige maatsoort, met één lange waarde en twee korte waarden. Hoort u het verschil tussen de pavane Flow, my tears en de gaillarde Can she excuse my wrongs?
- De muzikale procedés die de tekst kracht moeten bijzetten, zijn legio: bepaalde woorden of ideeën worden versterkt door de muziek. Dat zult u met name horen in het begin van Flow, my tears: het eerste vers, Flow, my tears, wordt gespeeld met een afdalende kwart (een interval met een afstand van vier noten) en geeft gestalte aan het idee van de tranen die vloeien.
- Henry Purcell maakte gebruik van de zogenaamde grounds die kenmerkend waren voor zijn tijd: bastonen in ostinato (compositiemethode waarbij een ritmisch, melodisch of harmonisch patroon obstinaat herhaald wordt). Probeer die “obstinate” bas te onderscheiden die de melodie begeleidt in By beauteous softness.
“Love and Loss”: het genot en de kwellingen van de liefde in de elizabethaanse tijd.
De geestdrift waarop de lute songs van John Dowland (1563-1626) en zijn tijdgenoten John Danyel en Philip Rosseter onthaald werden, is moeilijk in haar volle omvang te bevatten. Hun liederen, hoogtepunten van de Engelse muziek en hits avant la lettre, belichamen met hun succes en populariteit, net zoals het shakespeareaanse theater, de gouden eeuw van de Engelse renaissance.
In 1597 publiceerde John Dowland zijn First Booke of Songes or Ayres. Dowland was een door de wol geverfde luitspeler en ervaren componist die de vernieuwing niet schuwde. Zo legde hij in het voorwoord uit dat het mogelijk is “alle partijen samen te zingen, of ze allemaal afzonderlijk uit te voeren, begeleid door een luit, een orfarion (een instrument dat verwant is aan de luit en in de 17e eeuw een zekere populariteit genoot) of een viola da gamba”. De componist tekende voor nog een andere nieuwigheid met zijn popularisatie van het zogenaamde tablebook format. Daarin werden de partijen niet langer in afzonderlijke libretto’s afgedrukt, maar bestreek elk lied een dubbele pagina. De verschillende partijen kregen elk hun eigen tekstrichting, waardoor alle muzikanten, naargelang hun positie rond de tafel, de partituur konden lezen. Toch wordt doorgaans aangenomen dat de meeste van zijn songs geschreven zijn voor één stem die wordt begeleid op een luit.
Het succes bleef niet uit. Dowland moet voorvoeld hebben dat het Engelse publiek een onverzadigbare honger had naar polyfonische muziek, waarvan hij het intimistische aspect en het gemak van uitvoering in een huiselijk kader wist te waarderen. Dat verklaart ook de grote populariteit van de Italiaanse muziek, en van het madrigaal in het bijzonder. Maar dat soort rages verdwijnen meestal al net zo snel als ze gekomen zijn. Zo verdween het Engelse madrigaal, dat schatplichtig was aan zijn Italiaanse tegenhanger, in 1609. Het uitgebreide repertoire aan lute songs van John Dowland en zijn tijdgenoten bestrijkt iets minder dan vijfentwintig jaar, en verdween op zijn beurt in de vergetelheid. Pas in de loop van de 20e eeuw is het repertoire herontdekt.
Het succes van de lute songs van Dowland en zijn tijdgenoten, hoe vluchtig het ook was, laat zich uiteraard niet enkel verklaren door het commerciële talent van hun componisten. Er gaat een unieke illustratieve en suggestieve kracht uit van de songs, waarbij muziek en tekst met elkaar vervlochten raken op een manier die zelden vertoond is in de geschiedenis van de muziek. Op poëtische wijze roepen ze samen zowel de kwellingen als de geneugten van de liefde op. Of om het met de woorden van Thomas Dunford te zeggen: “Dit is poëzie in de muziek, waarbij elk woord op programmatische wijze wordt ‘geschilderd’. Als je Dowland vaak hebt gespeeld, ga je beseffen dat de manier waarop de harmonie de poëtische betekenis volgt vanzelfsprekend is.”
Dans en melancholie
Dans: pavane en gaillarde
John Dowland was een bevlogen reiziger en bezocht verschillende landen, waaronder ook Frankrijk. De Italiaanse en Franse invloeden zijn vooral terug te vinden in de keuze van de ritmische patronen die op de dans geënt zijn. Zo gaf Dowland blijk van een bijzondere voorliefde voor de pavanes (een langzame hofdans die waarschijnlijk uit Padua afkomstig is) en de gaillardes (de lievelingsdans van Elizabeth I, een dans met vijf passen en een driedelige maat). Dowland was vooral verknocht aan de gaillardes, maar boekte zijn grootste succes evenwel met de pavane Flow, my tears. Doorgaans was het gebruikelijk de dansen te laten afwisselen.
Melancholie: Flow, my tears
John Dowland leed aan melancholie, een gemoedstoestand die destijds als een ziekte werd beschouwd. Hij bedacht een woordspeling: “Semper Dowland, semper dolens” (altijd Dowland, altijd zwaarmoedig). Een aantal tegenslagen, echt of ingebeeld, hebben zijn sombere en droefgeestige inborst nog versterkt. Deze melancholie is een van de handelsmerken van Dowland en komt tot uiting in de toonschilderingen (muzikale weergave van een idee, een actie of een gevoel).
Nalatenschap: Orpheus britannicus
Dowland werd “The English Orpheus” genoemd, terwijl Henry Purcell (1659-1695), die ruim dertig jaar na Dowlands dood werd geboren en een andere gouden eeuw van de Engelse muziek inzette, met de bijnaam “Orpheus Britannicus” werd bedacht.
Timothé Deman (vertaling door Piet De Meulemeester)
Alexander Chance
contratenor
Contratenor Alexander Chance is een veelgevraagd concertsolist en gaf vele recitals in Europa. Hij heeft samengewerkt met de meest vooraanstaande dirigenten in de oude muziekwereld, waaronder Sir John Eliot Gardiner, Masaaki Suzuki, René Jacobs, Masato Suzuki, Laurence Cummings, Jonathan Cohen, Kristian Bezuidenhout, Marcus Creed, David Bates en Lionel Meunier. Eerder dit jaar maakte hij zijn recitaldebuut in de Wigmore Hall en het Concertgebouw Amsterdam. Zijn debuutopname Drop not, mine eyes met luitist Toby Carr werd uitgeroepen tot een van de 'Best albums of 2023' van Gramophone Magazine. Zijn recente operarollen omvatten Oberon (A Midsummer Night's Dream, Britten) voor The Grange Festival; Apollo (Death in Venice, Britten) voor Welsh National Opera; en Tolomeo (Giulio Cesare, Händel) voor English Touring Opera. Hoogtepunten van komend seizoen zijn een solodebuut op de BBC Proms, een terugkeer naar Wigmore Hall met de London Händel Players en solorecitals met het English Concert en Dunedin Consort. In 2022 werd hij de eerste contratenor die de International Händel Singing Competition won en won hij ook de publieksprijs.
Toby Carr
luit & theorbe
Luitist en gitarist Toby Carr staat bekend als een veelzijdig en innemend artiest, die samenwerkt met enkele van de beste musici in het vak. Hij studeerde aan Trinity Laban en de Guildhall School of Music & Drama, waar hij nu professor is, gespecialiseerd in kamermuziek voor gitaar. Hij organiseert er concerten, houdt het toezicht op en stimuleert creatieve samenwerkingen, en geeft les in de theorbe en basso continuo praktijk. Hij vindt het geweldig om zijn passie voor kamermuziek en samenwerking te delen met de volgende generatie musici.
Hij ontwikkelde zich tot een veelgevraagde solist, kamermusicus en continuospeler. Zijn stijl wordt beschreven als 'sensueel en levendig' (The Guardian), 'Welsprekend' (BBC Music Magazine) en 'Beklijvend’ (Opera Today). Toby heeft opgetreden met de belangrijkste ensembles met historische instrumenten in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten, evenals met vele symfonieorkesten, opera- en balletgezelschappen. Opmerkelijke opnames zijn De Pasión Mortal met Nicholas Mulroy en Elizabeth Kenny (Linn), Drop not, mine eyes met Alexander Chance (Linn) en Battle Cry met Helen Charlston (Delphian), winnaar van zowel BBC Music Magazine als Gramophone Awards in 2023.
Bozar Maecenas
Prince et Princesse de Chimay • Barones Michèle Galle-Sioen • Monsieur et Madame Laurent Legein • Madame Heike Müller • Monsieur et Madame Dominique Peninon • Monsieur et Madame Antoine Winckler • Chevalier Godefroid de Wouters d'Oplinter
Bozar Honorary Patrons
Comte Etienne Davignon • Madame Léo Goldschmidt
Bozar Patrons
Monsieur et Madame Charles Adriaenssen • Madame Marie-Louise Angenent • Comtesse Laurence d'Aramon • Comte Gabriel Armand • Monsieur Jean-François Bellis • Baron et Baronne Berghmans • Monsieur Tony Bernard • De heer Stefaan Bettens • Monsieur Philippe Bioul • Mevrouw Roger Blanpain-Bruggeman • Madame Laurette Blondeel • Comte et Comtesse Boël • Monsieur et Madame Thierry Bouckaert • Madame Anny Cailloux • Madame Valérie Cardon de Lichtbuer • Madame Catherine Carniaux • Monsieur Jim Cloos et Madame Véronique Arnault • Mevrouw Chris Cooleman • Monsieur et Madame Jean Courtin • De heer en mevrouw Géry Daeninck • Monsieur et Madame Denis Dalibot • Madame Bernard Darty • Monsieur Jimmy Davignon • De heer en mevrouw Philippe De Baere • De heer Frederic Depoortere en mevrouw Ingrid Rossi • Monsieur Patrick Derom • Madame Louise Descamps • De heer Bernard Dubois • Mevrouw Sylvie Dubois • Madame Dominique Eickhoff • Baron et Baronne William Frère • De heer Frederick Gordts • Comte et Comtesse Bernard de Grunne • Madame Nathalie Guiot • De heer en mevrouw Philippe Haspeslagh - Van den Poel • Madame Susanne Hinrichs et Monsieur Peter Klein • Monsieur Jean-Pierre Hoa • De heer Xavier Hufkens • Madame Bonno H. Hylkema • Madame Fernand Jacquet • Baron Edouard Janssen • Madame Elisabeth Jongen • Monsieur et Madame Jean-Louis Joris • Monsieur et Madame Adnan Kandyoti • Monsieur et Madame Claude Kandyoti • Monsieur Sander Kashiva • Monsieur Sam Kestens • Monsieur et Madame Klaus Körner • Madame Marleen Lammerant • Monsieur Pierre Lebeau • Baron Andreas de Leenheer ✝ • Monsieur et Madame François Legein • Madame Gérald Leprince Jungbluth • Monsieur Xavier Letizia • De heer en mevrouw Thomas Leysen • Monsieur Bruno van Lierde • Madame Florence Lippens • Monsieur et Madame Clive Llewellyn • Monsieur et Madame Thierry Lorang • Madame Olga Machiels-Osterrieth • De heer Peter Maenhout • De heer en mevrouw Jean-Pierre en Ine Mariën • De heer en mevrouw Frederic Martens • Monsieur Yves-Loïc Martin • Monsieur et Madame Dominique Mathieu-Defforey • Madame Luc Mikolajczak • De heer en mevrouw Frank Monstrey • Madame Philippine de Montalembert • Madame Nelson • Monsieur Laurent Pampfer • Famille Philippson • Monsieur Gérard Philippson • Madame Jean Pelfrène-Piqueray • Madame Marie-Caroline Plaquet • Madame Lucia Recalde Langarica • Madame Hermine Rédélé-Siegrist • Monsieur Bernard Respaut • Madame Fabienne Richard • Madame Elisabetta Righini • Monsieur et Madame Frédéric Samama • Monsieur Grégoire Schöller • Monsieur et Madame Philippe Schöller • Monsieur et Madame Hans C. Schwab • Monsieur et Madame Tommaso Setari • Madame Gaëlle Siegrist-Mendelssohn • Monsieur et Madame Olivier Solanet • Monsieur Eric Speeckaert • Monsieur Jean-Charles Speeckaert • Vicomte Philippe de Spoelberch et Madame Daphné Lippitt • Madame Anne-Véronique Stainier • De heer Karl Stas • Monsieur et Madame Philippe Stoclet • De heer en mevrouw Coen Teulings • Messieurs Oliver Toegemann et Bernard Slegten • Monsieur et Madame Philippe Tournay • Monsieur Jean-Christophe Troussel • Monsieur et Madame Xavier Van Campenhout • Mevrouw Yung Shin Van Der Sype • Mevrouw Barbara Van Der Wee en de heer Paul Lievevrouw • De heer Koen Van Loo • De heer en mevrouw Anton Van Rossum • Monsieur et Madame Guy Viellevigne • De heer Johan Van Wassenhove • Monsieur et Madame Michel Wajs-Goldschmidt • Monsieur et Madame Albert Wastiaux • Monsieur Luc Willame • Monsieur Robert Willocx ✝ • Monsieur et Madame Bernard Woronoff • Monsieur et Madame Jacques Zucker • Zita, maison d'art et d'âme
Bozar Circle
Monsieur et Madame Paul Bosmans • Monsieur et Madame Paul De Groote • De heer Stefaan Sonck Thiebaut • Madame France Soubeyran • De heer en mevrouw Remi en Evelyne Van Den Broeck
Bozar Young Circle
Mademoiselle Floriana André • Docteur Amine Benyakoub • Mevrouw Sofie Bouckenooghe • Monsieur Matteo Cervi • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur Avi Goldstein • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur et Madame Melhan-Gam • Dokter Bram Peeters • Monsieur Lucas Van Molle • Monsieur et Madame Clément et Caroline Vey-Werny • Madame Cory Zhang