Gepubliceerd op

Jongeren stomen zich klaar voor Next Generation, Please!

‘I Like To Move It’: een workshop voor lichaam en geest

Eind deze maand gaat bij Bozar het Next Generation, Please! Festival van start. Opnieuw tonen verschillende groepen jongeren hun visie, bezorgdheden en dromen rond de toekomst. Ze kwamen samen in het Paleis voor Schone Kunsten voor een workshop rond beweging.

“Voel je thuis. ‘Next generation’, dat zijn jullie!”
- Moderator Annabelle Van Nieuwenhuyse, Cinemaximiliaan
NGP
© Caroline Lessire

Na de wereldwijde stilstand snakken we allemaal naar een dynamisch leven op lichamelijk, geestelijk, sociaal en maatschappelijk vlak. Beweging is dan ook het seizoensthema van 2021-22 bij Bozar. We brachten de deelnemers van Next Generation, Please! samen voor een interactieve discussie met deskundigen, die hen hielpen met de ontwikkeling en verrijking van hun projecten. Ze hadden het over activisme, klimaat, migratie, vrouwenrechten en digitalisatie.

Maar de namiddag kon pas echt van start gaan met een ijsbreker van formaat: een bewegingssessie door Leon vzw. Lichaam en geest waren klaar voor een namiddag vol discussie en denkwerk.

Onder de experten zaten een aantal vertrouwde gezichten. De Belgisch-Marokkaanse activiste Fatima-Zohra Ait El Maâti nam enkele edities geleden nog deel als jongere aan het project, nu gaf ze de theatermakers van Binfikir vzw advies over feminisme en migratie. In een theatertentoonstelling gaan ze aan de slag met de tweestrijd die ze ervaren als jonge vrouwen van Turkse afkomst in België. Ze maken deel uit van twee gemeenschappen, elk met hun eigen verwachtingen. En ook klimatoloog Frank Raes is er weer bij. De leerlingen van het Heilig Hartcollege Tervuren vertellen hem, en Lola Segers (Youth For Climate) over hun artistieke installatie met skateboards. Hoewel ze rond klimaat werken, was het voor hen onvermijdelijk om ook het conflict in Oekraïne in hun project op te nemen, volgens Lola het bewijs dat al deze thema’s onvermijdelijk met elkaar verbonden zijn. De jongeren van Factum Lab deelden hun ideeën rond digitalisatie en technologie met de deskundigen van Ohme, terwijl de leerlingen van het Lycée Intégral Roger Lallemand/WIELS in gesprek gingen over hun thema ‘Art & Revolt’ met het OST collective.

Om de dag af te sluiten, stelden de vier groepen hun projecten voor het eerst aan elkaar voor.

“Voor jongeren is het klimaatprobleem vanzelfsprekend. Ze hebben het in hun genen en willen er iets aan doen. De installatie die deze groep jongeren maakt, getuigt van de drang om iets te willen veranderen” – Frank Raes, klimatoloog


Benieuwd naar wat de jongeren nog allemaal in petto hebben voor de toekomst? Ontdek het op het Next Generation, Please! Festival van 30 april tot 3 mei bij Bozar. Verwacht je aan een rijkgevuld programma met performance, VR, muziek, installaties en video. Tot dan!