Mayday

Gepubliceerd op

Europadag in de kijker

9 mei, de verjaardag van de verklaring van Robert Schuman - die in 1950 de basis legde voor de latere Europese Unie - is een ideaal moment om even stil te staan bij de toekomst van Europa. Bozar werkt hiervoor opnieuw samen met het pan-Europese collectief Are We Europe en publiceert het tweede nummer van Mayday Magazine, op een moment waarop de komst van coronavaccins in Europa nieuwe perspectieven biedt.

Ter gelegenheid van Europadag kan je op 9 mei 5 bijeenkomsten en gesprekken naar keuze volgen.

 

1. Lancering van Mayday Magazine: de nieuwe roaring twenties?

Wordt het einde van de gezondheidscrisis het begin van een nieuwe periode, vergelijkbaar met de roaring twenties? Ontdek hoe Teresa O'Connell, hoofdredactrice van Mayday Magazine, en Karolina Szedja, medewerkster van Mayday Magazine hierover denken.

2. Europa en democratie

Naar aanleiding van de Conferentie over de toekomst van Europa – een digitaal platform dat burgers uitnodigt om hun kijk op de toekomst van de Europese Unie te delen - kunt u de interviews volgen met Dubravka Šuica, vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europees commissaris voor Democratie en Demografie, en Luuk Van Middelaar, historicus en Europakenner.

3. Wijzen de Verenigde Staten de weg?

Nu Joe Biden de beruchte kaap van de ‘honderd dagen’ van zijn presidentschap afgerond heeft, vroegen wij aan de eminente Amerikaanse journalist Thomas Friedmann om zijn visie te geven op de toekomst, meer bepaald de toekomst van de Europees-Amerikaanse betrekkingen. Hij wordt geïnterviewd door Karl Van den Broeck

4. Homelands - New European Writing

Maak kennis met drie laureaten van de Europese literatuurprijs: Mathias Nawrat (Duitsland), Lana Bastasic (Bosnië-Herzegovina) en Irene Solà (Spanje). Zij gaan in gesprek over de mogelijke literaire tegenstrijdigheid tussen land van herkomst en Europees burgerschap, tijdens een rondetafelgesprek gemodereerd door Nicky Aerts.

5. Interview met Amin Maalouf

Volg een uitzonderlijk interview met de Frans-Libanese schrijver Amin Maalouf. Naar aanleiding van zijn laatste boek Le Naufrage des civilisations (Schipbreuk der beschavingen) plaatst hij de trans-Atlantische betrekkingen in perspectief. Hij wordt geïnterviewd door Safia Kessas.