Workshop participants watching a game together on a laptop.

Gepubliceerd op - Priscalina Kapata

Dekoloniale videogames voor een meer inclusieve samenleving

Laten we de dekolonisatie van denkbeelden op een bijzondere manier benaderen

De vijfde editie van het Afropolitan Festival is eindelijk een feit! Deze vindt plaats van 26 tot 29 mei bij Bozar. Het is de gelegenheid om te genieten, bij te leren en de artiesten te steunen die hun talenten en passies komen delen. Onder deze talenten bevindt zich Isabelle Arvers, een curator die gespecialiseerd is in videogames als medium waarmee ze films, installaties of video's maakt. Tijdens haar workshop over “decolonial countergaming” in april, voorafgaande het festival, leerden de deelnemers hoe ze met games gevoelige kwesties kunnen aanpakken. Tijdens het Afropolitan Festival zal zij samen met de deelnemers van de workshop en Peggy Pierrot, docent en activist, solo- en groepsfilms presenteren over dekoloniale kwesties.

Isabelle Arvers
Isabelle Arvers © Bozar

Isabelle Arvers, moderator van deze fameuze workshop, ging op zoek naar artiesten die games als medium gebruiken of game-ontwikkelaars. De videogames werden ontwikkeld door artiesten uit verschillende landen (Zuid-Korea, Taiwan, Togo, Mexico, Ghana, Senegal) die hun toestemming gaven om hun creatie te gebruiken tijdens de workshop. De inhoud van de games richt zich op feministische, queer en dekoloniale kwesties.

 

Hady-Salomé Dahan smiling
Hady-Salomé Dahan © Bozar

Hady-Salomé Dahan is een jonge beeldende kunstenaar, gespecialiseerd in schilderen en tekenen. Hoewel ze niet veel van videospelletjes weet, wekte de workshop haar belangstelling. Het is een geweldige kans om mensen te ontmoeten en met andere artiesten samen te werken om buitengewone projecten te creëren. De games hebben een thema en verschillende bevolkingsgroepen zijn vertegenwoordigd, wat zij belangrijk vindt voor de ontwikkeling van een pluralistische samenleving.

Laura Nsengiyumva smiling
Laura Nsengiyumva © Bozar

Laura Nsengiyumva omschrijft zichzelf als een "artivist" omdat ze haar artistieke talenten combineert met haar activistische engagement. Als 3D-architect met een passie voor dekolonisatie en interdisciplinariteit gebruikt ze haar visuele vaardigheden en videogames om via deze workshop te strijden voor sociale rechtvaardigheid.

Laurent Mbaah smiling
Laurent Mbaah © Bozar
Een project dat andere manieren van zien voorstelt
- Laurent Mbaah, student bij ERG en kunstenaar

Als student aan de ERG werkt Laurent Mbaah vooral aan de ontwikkeling van een utopie die verschillende culturen verenigt en aan het imaginaire als instrument voor emancipatie, en gebruikt daarvoor beelden, grafiek en typografie. Laurent was erg enthousiast over zijn deelname aan dit project, dat voor hem "d'autres manières de voir" (andere manieren van zien) biedt. Hij verkende verschillende spelletjes die mensen aanmoedigen om de wereld op een nieuwe manier te ervaren terwijl ze zich amuseren.

Benieuwd naar de resultaten van de workshop? Ontdek het tijdens het Afropolitan Festival!