1. Back in Brussels
De laatste keer dat David Hockney een grote tentoonstelling had in ons land was in het Paleis voor Schone Kunsten in 1992. Zijn populariteit is in de tussenliggende jaren nog explosief gegroeid, met talloze retrospectieves en solotentoonstellingen in het buitenland, maar nooit in België. Nu, bijna 30 jaar later, keert een van de meest gerespecteerde en duurste levende schilders ter wereld dus terug naar Brussel én naar het Paleis voor Schone Kunsten, voor een epische double bill.
2. Double trouble
Twee tentoonstellingen vormen samen een panoramisch zicht op Hockney's artistieke loopbaan en persoonlijkheid. Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 biedt een overzicht van een verbijsterend veelzijdige en invloedrijke carrière, die je meeneemt van de Swinging Sixties in Londen naar de palmbomen en zwembaden van Californië tot de beboste heuvels van Yorkshire. De komst van de lente, Normandië, 2020, toont de natuurwerken - barstensvol energie en nieuw leven - die Hockney bij elkaar schilderde in Frankrijk tijdens de eerste lockdown, en levert het spectaculaire bewijs van de artistieke vitaliteit van de ondertussen 83-jarige schilder.
3. Unstoppable
Een onverschrokken nieuwsgierigheid kenmerkt een carrière vol onderzoek en experiment. Hockney probeert elk medium en geeft er zijn eigen draai aan: zo herdefinieert hij de portretkunst voor een nieuwe generatie (de expo bevat zijn iconische 'dubbelportretten'), ontpopt zich tot misschien wel de meest virtuoze etser van zijn tijd, en tast de artistieke mogelijkheden af van nieuwe technologieën zoals de polaroidcamera of de iPad. Hij is even gulzig als het op onderwerpen aankomt: hij tekent de levens van zijn vrienden en geliefden, is een pionier in zijn behandeling van LGBTQ-relaties , en viert uitbundig de natuur via de meest uiteenlopende landschappen. En dat alles in een nauwe en speelse dialoog met de kunstgeschiedenis, waarover hij een encyclopedische kennis bezit.
4. Full of hope
“Remember, they can’t cancel spring” was de boodschap van David Hockney toen de pandemie de wereld stillegde. De kunstenaar bracht de eerste lockdown door in een huis in Normandië in Frankrijk. Gretig gebruik makend van de weinige opties onder de steeds strengere beperkingen, keek hij - iPad in de hand - naar de ontluikende natuur rond hem heen. Het resultaat is een uitgebreide en indrukwekkende reeks schilderijen die, tegelijkertijd uitbundig en precies, de komst van de lente vastleggen; bloesems, jonge blaadjes - kleurrijk en bonkend van nieuw leven en energie. Deze hoopvolle reeks vormt het tweede deel van onze double bill.
5. Inspirational
De mogelijkheden zijn eindeloos, is wat David Hockney ons via zijn werk lijkt duidelijk te willen maken. Zijn energie is aanstekelijk, en hij slaagt er keer op keer in om je met een frisse blik naar kunst én naar je eigen wereld te laten kijken. Plots zie je je geliefden, je vrienden (inclusief hun kat!), een straat, een boom, ... door nieuwe ogen. Hockney lijkt je ook aan te sporen: omarm je eigen creativiteit. Zijn beelden inspireren en geven zin om zelf aan de slag te gaan en te tekenen, schilderen, fotograferen, schrijven of filmen. Hockney's werk heeft de kracht - al is het maar voor een uur of twee - om ons geloof te herstellen in schoonheid, in verbeelding en in het leven zelf.