‘ROEMENIË MUZIEK VAN LEGENDE’

9 Juni'18
- 19:30

Als gevolg van een persoonlijk ongeval wordt het concert geannuleerd.
Meer info Alexandru Jula

 

Romania celebrates 100 years at the Palace of Fine Arts in Brussels.
An unique performance, organized by Elena Holban and the Folk Group Floare de Colt of Romanians in Belgium,  will sign this event.
Alexandru Jula "the Last Romantic" and Mariana Preda "the Godness of Pan-pipe" are the honour guests of this event.


Alexandru Jula
Titus Andrei noemde hem de laatste grote romanticus uit de Roemeense muziek. “Hij is een fenomeen, niet enkel op carieregebied, maar ook op het vlak van populariteit”.
Vanaf 1 oktober 1954  maakte hij deel uit van het Muzikaal Theater "Nae Leonard" uit Galați. Daar debuteerde hij in het stuk "Sugestii și reclamații" met de nummers "E toamnă iar" en "Povestea cu Ileana Cosânzeana". Hij werkte mee aan honderden stukken bij Theater "Constantin Tănase" uit Boekarest en Theater "Fantasio" uit Constanța.
Zijn eerste single (uitgebracht in 1966 samen met Ionel Miron) wordt gevolgd door 4 solo projecten, waaronder de succesvolle LP uit 1968  die de nummers "De vrouw van mijn vriend", "De witte bloem van Piraeus" en andere covers bevat.
Gedurende zijn cariere nam hij deel aan nationale en internationale festivals waarop hij verschillende prijzen won: het festival "Melodii '79", het Festival van Berlijn en dat van Poznan (Polen), het Muziekfestival van Mamaia. Allemaal erkenden ze zijn grote talent. In 1998 kreeg hij het diploma van uitmuntendheid op het Nationaal Festival van de Revista Theaters en in 2000 ontving hij de Nationale Revistaprijs.
In 2002 kreeg hij uit handen van het Ministerie van Cultuur het erediploma in het kader van het gala van de lichte Roemeense muziek. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot ereburger van Galați.
Na 2000 presenteerde hij het televisieprogramma "Jula en vrienden" op TV Galați.
Tijdens zijn cariere van meer dan 50 jaar, lanceerde Alexandru Jula honderden liedjes in verschilende genres: internationale covers, ethno-muziek, feestliederen en kinderliedjes.
Zijn Best Of-CD bevat de bekendste en meest geliefde liedjes: "Să nu spui iubirii adio nicicând", "Când liliacul va-n-flori din nou", "Glasul tău, numele tău", "Te ştiu de când e lumea", "Vorbeşte-mi de iubire", "Viaţa e un cântec", "Alergând după o stea", "Tributul iubirii", "Soţia prietenului meu", "Spune-mi ce vrei", "Mi-ai adus iar primăvara",  "Mă-ntorc la tine", "Un joc ştiut", "Eşti tu", "Paharul de argint", "Mulţumesc iubirii", "Pentru tine", "Vei fi mereu", "N-am să uit nicicând iubirea", "Uită"

 

Mariana Preda is een Roemeense muzikante gevestigd in Amsterdam. Tot dusver heeft zij drie albums uitgebracht op het Milanese MAP-label, namelijk “Moon”, “Sunrise” en “Untold Stories”. Mariana heeft heel wat prijzen gewonnen, waaronder de Maria Tanase-prijs, de Mamaia Muziekfestivalprijs en de eerste plaats op het Nederlandse Panfluitconcours. Ze genoot haar opleiding bij grote muzikanten zoals Gheorghe Zamfir en Damian Draghici.
In 2016 ontving Mariana een speciale prijs op het paleis van het Parlement in Boekarest, een erkenning en beloning voor het promoten van de Roemeense cultuur over de hele wereld.
Ze hield heel wat recitals en speelde concerten over de hele wereld: Boekarest, Cluj, Milaan, Rome, Amsterdam, Brussel, Londen, Havana, New York, Chicago en onlangs nog voor de Roemeense gemeenschap in Californië, US.
In mei 2018 studeerde Mariana af aan het conservatorium van
Amsterdam, specialisatie panfluit, onder begeleiding van de Nederlander Mathijs Koene.

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Productie

  • Floare de Colt
  • Elena Holban

Partners