Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

‘Homes and Ruins’

6 Juli'17
- 19:00

BOZAR en het Finse Cultureel Instituut voor de Benelux nodigen je uit voor een diepgaand gesprek rond thuis, mobiliteit en liminale identiteit. Het evenement weerspiegelt de mobiele installatie Street View (Reassembled) van de Finse kunstenaar Anssi Pulkkinen, die momenteel het straatbeeld in de Ravensteinstraat vlak bij het Paleis voor Schone Kunsten domineert. De installatie van Pulkkinen bestaat uit de resten van een vernield Syrisch huis, die in de lente van 2017 naar Europa werden gebracht.
Een ruïne is tegelijk een einde en een begin, en nodigt de bezoeker uit om tijd en ruimte te ervaren. De migratie van mensen wordt overal ter wereld streng gecontroleerd, maar in een land in staat van oorlog stromen legale en illegale handel gewoon over de grenzen heen. Street View (Reassembled) benadert niet alleen het vormingsproces van waarde en functie, maar ook de utopieën en realiteiten van menselijke mobiliteit.
Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van het Finse Cultureel Instituut voor de Benelux, in het kader van Mobile Home 2017, een gezamenlijk project van de Finse culturele en wetenschappelijke instellingen in Parijs, Berlijn en Londen dat de betekenis van een ‘thuis’ onderzoekt. Het project maakt deel uit van het programma rond de honderdjarige onafhankelijkheid van Finland.

 

Tijdens het debat zorgt Our House voor hapjes. Dit jonge Brusselse initiatief geeft vluchtelingen een platform om hun talenten te tonen


Moderator: Chris Keulemans


Chris Keulemans groeide op in de Iraakse hoofdstad Bagdad en was tot september 2014 artistiek directeur van de Tolhuistuin in Amsterdam. In 1984 richtte hij de literaire boekhandel Perdu op in Amsterdam, en in de jaren negentig werkte hij eerst als curator en daarna als directeur bij De Balie, een Amsterdams centrum voor cultuur en politiek. Hij publiceerde zowel fictie- als non-fictieboeken en schreef een groot aantal artikels voor nationale kranten over kunst, sociale bewegingen, migratie, muziek, cinema en oorlog. Hij reisde intensief naar steden als Beiroet, Jakarta, Algiers, Pristina, Sarajevo, Tirana, New York, New Orleans en Ramallah, om getalenteerde kunstenaars te ontmoeten en te ontdekken hoe kunst er na een crisis uitziet. Voor zijn werk in Amsterdam ontving Keulemans de erespeld van de stad, en werd hij benoemd tot stadsdeel-chroniquer voor Amsterdam-Noord.


Gastspreker: Myrna Nabhan


Myrna Nabhan is een politiek analiste, freelance journaliste en blogster bij de Huffington Post, maar ook een onafhankelijk filmmaakster. Ze werd in Brussel geboren, als kind van een Marokkaanse moeder en een Syrische vader, en woonde zowel in Brussel als Damascus. In 2016 richtte Nabhan de Cham Consulting Group op, een politiek risicoconsultancy dat zich richt op strategische sectoren in de MENA-regio. Met haar eerste film Damascus (2017) wil ze “een stem geven aan alle slachtoffers waarover we te weinig horen, aan iedereen die elk dag doorzet en dit Syrië in leven houdt, aan een samenleving die uitgeput is door een eindeloze oorlog, maar zich vastklampt aan elk teken van hoop.”

 

Gastspreker: Aleksi Malmberg


Aleksi Malmberg is directeur van het Finse Cultureel Instituut in Brussel, een stichting gericht op kunst, samenleving en een culturele dialoog tussen Finland en de Benelux. Het instituut is de initiatiefnemer van het project Mobile Home(less), dat deel uitmaakt van het programma Finland 100. In het kader van dit project gaf het instituut Anssi Pulkkinen de opdracht voor diens werk Street View (Reassembled), een installatie op basis van de ruïnes van een Syrisch huis die aan de gebouwen van BOZAR wordt tentoongesteld, 22.6.-20.7.2017. Aleksi Malmberg werkte in het verleden al als programmaverantwoordelijke, producer en schrijver op het gebied van kunst en cultuur, bijvoorbeeld als programmahoofd voor het Helsinki Festival en uitvoerend directeur van het sociaal geëngageerde Our Festival in Järvenpää.

Praktisch

Location

Glasramenzaal

Taal

  • Engels

In samenwerking met Habitare.


Met de steun van Finland 100, het Finse ministerie voor Onderwijs en Cultuur, de Saastamoinen Foundation en de Verbeke Foundation.

Speciale dank aan de Finnish Syrian Friendship Association.

 

.