Persbericht

Gepubliceerd op 13 Maart '25

Familiar Strangers

De Oost-Europeanen vanuit een Pools perspectief

De tentoonstelling Familiar Strangers. De Oost-Europeanen vanuit een Pools perspectief bundelt het werk van 13 hedendaagse kunstenaars die reflecteren op de recente veranderingen in Oost-Europa binnen de Poolse context. Meer dan 40 werken zijn voor het eerst in België te zien. Als vertrekpunt krijgen we het perspectief van diaspora, van minderheden en van zij die bijdragen tot verrijken van de maatschappij. En dat vanuit een regio die lang als cultureel homogeen werd beschouwd, al was dit echter nooit het geval.  

Elke zaal wordt ingenomen door een andere kunstenaar, waarbij schilderijen, sculpturen, video's, films, installaties en/of textiel gepresenteerd worden. De tentoonstelling verkent hoe sociale en politieke strijden verweven zijn met persoonlijke verhalen, en dat tegen de achtergrond van een bijzonder turbulente tijd voor Europa. Familiar Strangers roept op tot de noodzaak van een Europa waarin we elkaar zien en horen voor wie we werkelijk zijn, met en ondanks onze verschillen. 

De diaspora en minderheden staan centraal in deze tentoonstelling en laten zien hoe fragiel en complex interacties kunnen zijn tussen het transculturele en het lokale, het individuele en het collectieve, het vertrouwde en het unheimliche. “Veel van deze werken worden voor het eerst in België gepresenteerd. Ze overstijgen allemaal lokale specificiteit” legt Joanna Warsza, curator van de tentoonstelling, uit. “Familiar Strangers is een ontmoeting van verschillende stemmen: specifiek van diaspora's en minderheden en hun politieke strijd, van de Roma, de Vietnamese socialistische intellectuelen en vroege kapitalisten tot de Wit-Russische en Oekraïense kunstenaars en activisten in Warschau.”  

Joanna Warsza voegt toe: “Terwijl de wereld een verontrustende en gewelddadige kant op gaat, toont de tentoonstelling het beeld van een geweldloos en veelkleurig Europees collectief, waarin we als ‘familiar strangers’ ['vreemde bekenden'] kunnen samenleven tegen de confiscatie van de democratie.”  

Van de video-performance Consumer Art (1973) van de Poolse feministische kunstenares Natalia LL, via de patchworks van Małgorzata Mirga-Tas, Poolse kunstenares van Roma-afkomst, tot Assaf Gruber's Miraculous Accident dat onlangs werd gepresenteerd op de Berlinale (feb 2025), smeden de tentoongestelde kunstenaars een gevoel van plaats in de wereld, in Polen, in Europa en daarbuiten.  

De tentoonstelling is samengesteld door Joanna Warsza, een internationale curator afkomstig uit Warschau en momenteel stadscurator van Hamburg. In een scenografie gemaakt door Aleksandra Wasilkowska, toont ze werken van onder andere Oliwia Bosomtwe, Assaf Gruber, Zuzanna Hertzberg, Renata Rara Kamińska, Jasmina Metwaly, Małgorzata Mirga-Tas, Natalia LL, Ngo Van Tuong, Open Group, Janek Simon, Shadow Architecture, Jana Shostak et Mikołaj Sobczak.  

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Adam Mickiewicz Instituut en medegefinancierd door het Ministerie van Cultuur en Nationaal Erfgoed van Polen.