Remember to turn down the brightness and mute your phone.

Terug naar het evenement

Davóne Tines & The Truth

8 Feb.'25
- 20:00

Terarken

ROBESOИ: A Classical Americana Electro-Gospel Acid Trip

 

Prelude

Muziek van Davóne Tines, John Bitoy en Khari Lucas 

Some Enchanted Evening

Muziek van Richard Rogers met tekst door Oscar Hammerstein II, arr. Davóne Tines en John Bitoy 

Othello

Muziek van Davóne Tines, John Bitoy en Khari Lucas 

Scandalized

Arr. Davóne Tines, Khari Lucas, John Bitoy, Ian Askew en Gerry Eastman 

Fly Away

Muziek en tekst van Davóne Tines, John Bitoy, Khari Lucas en Ian Askew 

Nobody Knows

Traditionele Afro-Amerikaanse spiritual, arr. Davóne Tines 

Todesbanden

Muziek van Johann Sebastian Bach, arr. Davóne Tines en Al Carlson 

The House I Live In

Muziek van Earl Robinson met tekst door Abel Meeropol (Lewis Allan), arr. Davóne Tines, John Bitoy, Khari Lucas en Ian Askew 

Lift Every Voice

Muziek van J. Rosamond Johnson en tekst door James Weldon Johnson, arr. Davóne Tines 

Let It Shine

Traditionele folk song, arr. Davóne Tines 

Epilogue

Geschreven door Mahogany L. Browne, Davóne Tines en Ian Askew 

Old Man River

Muziek van Jerome Kern en tekst door Oscar Hammerstein II, arr. Davóne Tines, John Bitoy, Khari Lucas en Ian Askew

 

Duur: 70'

Concert zonder pauze

Grensverleggend, gedurfd, uitbundig, markant, het zijn maar een paar adjectieven waarmee het werk van de Amerikaanse bas-bariton Davóne Tines wordt bedacht. En dat was nog voor zijn recitalproject over die andere Amerikaanse bas-bariton Paul Robeson, die ooit in het vizier kwam van de CIA!

“Davóne Tines is changing what it means to be a classical singer”, kopte de bekende muziekrecensent Alex Ross al in 2021 in The New Yorker. Wie Tines vorig seizoen in Bozar aan het werk zag in Rufus Wainwrights Hadrian, begrijpt precies wat Ross bedoelde. Met zijn charismatische persoonlijkheid is het duidelijk dat Tines geen doorsnee klassieke zanger is. 

Dit seizoen keert hij terug met zijn recitalproject ROBESOИ, waarin hij met zijn band de zanger én activist Paul Robeson blootlegt – een icoon in de strijd tegen racisme en ongelijkheid in de VS. “Al zie ik mezelf helemaal niet als een activist”, maakt Tines meteen duidelijk. “Een zanger daarentegen …” 

Was het altijd duidelijk dat je wilde zingen? 
Tines: “Als kind was ik veel met muziek bezig, vooral met vioolspelen. Daarnaast zong ik in het kerkkoor van mijn dorp in Virginia. Mijn grootvader, een rockmuzikant, overtuigde me van het feit dat ik een opvallende stem had. Ik herinner me nog hoe hij me na een repetitie vroeg hoe het ging, en ik antwoordde hem ‘opera-achtig’. Hij zei toen dat ik écht iets met mijn stem moest doen. Kort daarna sloot ik me aan bij het lokale musicalgezelschap, en ik bleek er effectief heel goed in te zijn. Gaandeweg besefte ik ook dat ik me meer als zanger kon uitleven dan als violist omdat ik het contact met het publiek directer vond.” 

Groeide je ambitie om professioneel te zingen ook mee? 
Tines: “Mijn ouders zagen een professionele muziekcarrière niet direct zitten. Daarom studeerde ik eerst sociologie en cultuurmanagement aan Harvard, waarna ik in de cultuursector aan de slag ging in verschillende productionele en administratieve jobs. Maar het zingen liet me niet los, en na verschillende audities bij conservatoria werd ik tot mijn eigen verbazing aangenomen bij Juilliard. Dat was echter geen eenvoudige periode, want alles draait er om perfectie. Pas op: ik wilde me zang-technisch zeker verbeteren, maar ik voelde dat ik niet vrij was. Het was echt van groot belang dat ik levende componisten zou leren kennen die me een nieuw perspectief op zingen gaven.” 

Welke componisten waren dat uiteindelijk? 
Tines: “Matthew Aucoin was erg bepalend voor mijn carrière. Hij schreef in 2015 de opera Crossing, waarin ik een gevluchte slaaf tijdens de Burgeroorlog speelde. Die rol had veel te maken met de geschiedenis van mijn familie, die acht generaties lang onder slavernij hebben geleden. Ook John Adams heeft veel invloed op mij gehad. In zijn opera Girls of the Golden West wist hij samen met Peter Sellars de donkere kanten van de Californische goldrush bloot te leggen. Het moedigde me aan om nog dieper in mijn persoonlijke ervaringen te duiken.” 

Hoe stel je inmiddels zelf jouw concertavonden op? 
Tines: “Ik probeer steeds muziek te zoeken die vandaag écht relevant is en me persoonlijk raakt. Dat kan soms leiden tot niet erg voor de hand liggende combinaties: Bach, gospel, Eastman, Shaw en Schönberg kunnen in mijn ogen perfect naast elkaar staan. Ik vat mijn concerten daarnaast ook op als een verhaal, zoals in een film of opera. In mijn eerste recital gebruikte ik de misviering als uitgangspunt, met delen als kyrie en gloria als structurele bouwstenen. Ik voegde ook hedendaagse composities toe om nieuwe betekenislagen te verkennen en stelde me de vraag wat spiritualiteit vandaag kan betekenen. We beleven onze wereld in narratieve vorm, en ik denk ook dat dit de beste manier is om met mijn publiek te communiceren.” 

In je recital ROBESOИ stel je de acteur, zanger en activist Paul Robeson centraal. Waarom? 
Tines: “Omwille van mijn lage stem werd ik vaak met hem vergeleken. Hoeveel keer mensen mij in mijn leven al niet hebben gevraagd of ik Paul Robeson en het liedje ‘Ol’ Man River’ uit de musical Show Boat ken … Om eerlijk te zijn, wist ik aanvankelijk niet veel over de man en vond ik het zelfs vervelend dat ze mij vroegen om dat liedje te zingen. Maar ik besloot me in zijn leven te verdiepen en raakte gefascineerd door zijn verhaal. Robeson werd tijdens zijn politieke ballingschap in Moskou door de CIA vergiftigd met LSD en deed een zelfmoordpoging in de badkamer van zijn hotel. Dat deed me inzien dat hij niet alleen een bijzonder getalenteerde artiest was, maar ook een bijzonder kwetsbaar persoon. Iedereen heeft wel eens een moment dat je niet weet hoe het verder moet, maar toch een manier vindt om door te gaan. Dat is wat hij deed.” 

Hoe bouw je het recital juist op? 
Tines: “Het is opgesteld als een imaginaire LSD-trip. We herbeleven Robesons leven aan de hand van nummers die hij zelf zong – variërend van klassiek, gospel en Broadway, en met elektronische instrumenten. John Bitoy, een belangrijke figuur in de experimentele jazz, en Khari Lucas helpen me om de juiste sfeer te creëren en het hallucinatie-effect te versterken door hun talent om akoestische geluiden te manipuleren en uit te vergroten.” 

Zie je jezelf, net als Robeson, als een activist? 
Tines: “Nee, een activist werkt actief aan sociale verandering. Met mijn kunst kan ik zeker invloed uitoefenen en met mijn identiteit als zwarte, homoseksuele man zelfs engagement tonen. Maar ik breng die elementen, die wel degelijk in mijn optredens verwerkt zitten, niet bewust naar voren. Het kan natuurlijk zijn dat mijn werk politiek geïnterpreteerd wordt, maar dat komt dan toch vooral omdat sommigen mijn identiteit politiek vinden. Want het is louter mijn bedoeling om een persoonlijk verhaal te vertellen – iets wat in de klassieke muziek misschien nog te weinig gebeurt.” 

Tot slot, wat kan een instelling als Bozar doen om meer divers te worden? 
Tines: “Diversiteit gaat veel verder dan alleen meer artiesten van kleur een podium geven. Instellingen moeten actief blijven experimenteren en zich afvragen waarom bepaalde groepen niet in het publiek zitten. Het gaat om een diepe, blijvende reflectie in de manier waarop ze denken en werken. Ik zie alvast dat instellingen niet louter zeggen dat ze meer diversiteit willen, dat ze ook echt bereid zijn om ermee te experimenteren. Hopelijk leidt dat tot echte verandering.” 

Opgetekend door Maarten Sterckx


 

Davóne Tines

bas-bariton, concept

Davóne Tines is een baanbrekende artiest wiens werk een divers repertoire omvat, gaande van Oude Muziek tot nieuwe opdrachten van toonaangevende componisten, steeds met aandacht voor de sociale kwesties van vandaag. Hij is een performer en curator op het kruispunt van vele geschiedenissen, culturen en esthetica’s en legt zich toe op werk waarin opera, lieder, spirituals, hedendaags klassiek, gospel en protestliederen worden vermengd. Zo vertelt Tines een diep persoonlijk verhaal van doorzettingsvermogen dat de hele mensheid raakt. Hij bracht tal van opera's van hedendaagse componisten, waaronder van Terence Blanchard en Matthew Aucoin, in première. Onlangs maakte Tines zijn debuut in de Metropolitan Opera met El Niño van John Adams. Zijn eerste studioalbum, ROBESOИ, verscheen op 13 september 2024 bij Nonesuch Records.

Khari Lucas

elektrische bas

Khari Lucas, alias Contour, is een zanger, songwriter, artiest en componist die ook andere disciplines, waaronder radio, film en journalistiek, niet schuwt. Zijn huidige muzikale output houdt het midden tussen jazz, soul en psychedelische rock, maar hij beschouwt zichzelf als een student van alle gebieden van de muziek. In zijn werk verkent Lucas thema's als zelfonderzoek, zelfbepaling, liefde en haar varianten, isolatie en culturele context. Hij werkte samen met onder meer TELFAR, Dweller en Locally Grown TV.

John Bitoy

piano

John Bitoy is een Afro-Dominicaanse pianist en componist uit Chicago, waar hij werkt aan een veelzijdige carrière als solist en begeleider. Tot zijn recente solo-optredens behoren uitvoeringen van Rachmaninoffs Pianoconcert nr. 2 met de South Loop Symphony en de Symphony of Oak Park. Bitoy trad op in gewaardeerde zalen als het Eastman Theatre en het Chicago Symphony Center.

Hij is een gepassioneerd pleitbezorger van nieuwe muziek. Eerdere projecten omvatten de opname en wereldpremière van verschillende stukken van Steve Wallace. Bitoy speelt graag standaardrepertoire, maar belicht ook nieuwe muziek van componisten uit de Afrikaanse diaspora. Hij voerde onder meer werk uit van Tyshawn Sorey, Davóne Tines en Brian Raphael Nabors.  Bitoy heeft daarnaast zijn eigen avant-garde Jazz fusion band: Aśe.

Bedacht door Davóne Tines en Zack Winokur

Geregisseerd door Zack Winokur

In opdracht gemaakt, ontwikkeld en geproduceerd door Little Island, met artistiek directeur Zack Winokur en uitvoerend directeur Laura Clement

Kai Harada, geluidsontwerp
Mary Ellen Stebbins, lichtontwerp
James Melling, geluidsingenieur
Rich Howell, belichting
Shira Kagan-Shafman, productie

 

Met steun van de Ford Foundation

Gefinancierd door het African American Cultural Heritage Action Fund van de National Trust for Historic Preservation

Commissiesteun van Hancher Auditorium van de Universiteit van Iowa

 

Met de diepste dankbaarheid aan Julie Mehretu, Kurt Chauviere, Shelly Hazel, Karen Molleson, het Steve Novick Charitable Gift Fund, Susan Baker, Noreen Buckfire, Paul Buttenweiser, Ellen Rosenau, Mary T Schneider en Eli Wald

Bozar Maecenas

Prince et Princesse de Chimay • Barones Michèle Galle-Sioen • Monsieur et Madame Laurent Legein • Madame Heike Müller • Monsieur et Madame Dominique Peninon • Monsieur et Madame Antoine Winckler • Chevalier Godefroid de Wouters d'Oplinter 

Bozar Honorary Patrons

Comte Etienne Davignon • Madame Léo Goldschmidt

Bozar Patrons

Monsieur et Madame Charles Adriaenssen • Madame Marie-Louise Angenent • Comtesse Laurence d'Aramon • Comte Gabriel Armand • Monsieur Jean-François Bellis • Baron et Baronne Berghmans • Monsieur Tony Bernard • De heer Stefaan Bettens • Monsieur Philippe Bioul • Mevrouw Roger Blanpain-Bruggeman • Madame Laurette Blondeel • Comte et Comtesse Boël • Monsieur et Madame Thierry Bouckaert • Madame Anny Cailloux • Madame Valérie Cardon de Lichtbuer • Madame Catherine Carniaux • Monsieur Jim Cloos et Madame Véronique Arnault • Mevrouw Chris Cooleman • Monsieur et Madame Jean Courtin • De heer en mevrouw Géry Daeninck • Monsieur et Madame Denis Dalibot • Madame Bernard Darty • Monsieur Jimmy Davignon • De heer en mevrouw Philippe De Baere • De heer Frederic Depoortere en mevrouw Ingrid Rossi • Monsieur Patrick Derom • Madame Louise Descamps • De heer Bernard Dubois • Mevrouw Sylvie Dubois • Madame Dominique Eickhoff • Baron et Baronne William Frère • De heer Frederick Gordts • Comte et Comtesse Bernard de Grunne • Madame Nathalie Guiot • De heer en mevrouw Philippe Haspeslagh - Van den Poel • Madame Susanne Hinrichs et Monsieur Peter Klein • Monsieur Jean-Pierre Hoa • De heer Xavier Hufkens • Madame Bonno H. Hylkema • Madame Fernand Jacquet • Baron Edouard Janssen • Madame Elisabeth Jongen • Monsieur et Madame Jean-Louis Joris • Monsieur et Madame Adnan Kandyoti • Monsieur et Madame Claude Kandyoti •  Monsieur Sander Kashiva • Monsieur Sam Kestens • Monsieur et Madame Klaus Körner • Madame Marleen Lammerant • Monsieur Pierre Lebeau • Baron Andreas de Leenheer ✝ • Monsieur et Madame François Legein • Madame Gérald Leprince Jungbluth • Monsieur Xavier Letizia • De heer en mevrouw Thomas Leysen • Monsieur Bruno van Lierde • Madame Florence Lippens • Monsieur et Madame Clive Llewellyn • Monsieur et Madame Thierry Lorang • Madame Olga Machiels-Osterrieth • De heer Peter Maenhout • De heer en mevrouw Jean-Pierre en Ine Mariën • De heer en mevrouw Frederic Martens • Monsieur Yves-Loïc Martin • Monsieur et Madame Dominique Mathieu-Defforey • Madame Luc Mikolajczak • De heer en mevrouw Frank Monstrey • Madame Philippine de Montalembert • Madame Nelson • Monsieur Laurent Pampfer • Famille Philippson • Monsieur Gérard Philippson • Madame Jean Pelfrène-Piqueray • Madame Marie-Caroline Plaquet • Madame Lucia Recalde Langarica • Madame Hermine Rédélé-Siegrist • Monsieur Bernard Respaut • Madame Fabienne Richard • Madame Elisabetta Righini • Monsieur et Madame Frédéric Samama • Monsieur Grégoire Schöller • Monsieur et Madame Philippe Schöller • Monsieur et Madame Hans C. Schwab • Monsieur et Madame Tommaso Setari • Madame Gaëlle Siegrist-Mendelssohn • Monsieur et Madame Olivier Solanet • Monsieur Eric Speeckaert • Monsieur Jean-Charles Speeckaert • Vicomte Philippe de Spoelberch et Madame Daphné Lippitt • Madame Anne-Véronique Stainier • De heer Karl Stas • Monsieur et Madame Philippe Stoclet • De heer en mevrouw Coen Teulings • Messieurs Oliver Toegemann et Bernard Slegten • Monsieur et Madame Philippe Tournay • Monsieur Jean-Christophe Troussel • Monsieur et Madame Xavier Van Campenhout • Mevrouw Yung Shin Van Der Sype • Mevrouw Barbara Van Der Wee en de heer Paul Lievevrouw • De heer Koen Van Loo • De heer en mevrouw Anton Van Rossum • Monsieur et Madame Guy Viellevigne • De heer Johan Van Wassenhove • Monsieur et Madame Michel Wajs-Goldschmidt • Monsieur et Madame Albert Wastiaux • Monsieur Luc Willame • Monsieur Robert Willocx ✝ • Monsieur et Madame Bernard Woronoff • Monsieur et Madame Jacques Zucker • Zita, maison d'art et d'âme

Bozar Circle

Monsieur et Madame Paul Bosmans • Monsieur et Madame Paul De Groote • De heer Stefaan Sonck Thiebaut • Madame France Soubeyran • De heer en mevrouw Remi en Evelyne Van Den Broeck

Bozar Young Circle

Mademoiselle Floriana André • Docteur Amine Benyakoub • Mevrouw Sofie Bouckenooghe • Monsieur Matteo Cervi • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur Avi Goldstein • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur et Madame Melhan-Gam • Dokter Bram Peeters • Monsieur Lucas Van Molle • Monsieur et Madame Clément et Caroline Vey-Werny • Madame Cory Zhang

En onze Leden die anoniem wensen te blijven