Remember to turn down the brightness and mute your phone.

Terug naar het evenement
Bozar
Belgian National Orchestra

Chaplin in concert: With a Smile

15 Feb.'25
- 15:00

Henry Le Boeufzaal

Chaplin in Concert: With A Smile

Muziek van Charles Chaplin, Johannes Brahms, Richard Wagner en anderen
Muzikale arrangementen: Timothy Brock en Stefan Behrisch
Creatief directeur: Fernando Carmena (EFPI)

EERSTE DEEL

I. Ouverture
Muziek van Charles Chaplin, uit City Lights (1931) en The Gold Rush (heruitgebracht in 1942 in een door Chaplin zelf van geluid voorziene versie).

II. Meeting the Tramp
Muziek van Charles Chaplin, met fragmenten uit The Kid (1972), The Circus (1969), A Dog’s Life (1959), The Gold Rush en Pay Day (1974).
Beelden uit The Immigrant (1917), The Circus, A Dog’s Life, The Gold Rush en Pay Day.

III. The Kid
Muziek van Charles Chaplin, fragmenten uit The Kid.
Beelden uit How to Make Movies (1918) en The Kid.

IV. A Night Out with Chaplin
Nieuw arrangement van Timothy Brock (2005) op basis van de muziek van Charles Chaplin, gecomponeerd voor A Woman of Paris (heruitgebracht in 1976).
Muziek van Chaplin bij fragmenten uit City Lights.
Beelden uit The Idle Class (1921) en City Lights.

V. Intermezzo
Zeldzame foto's van de opnames van City Lights.

VI. Suite from Modern Times
Muziek van Charles Chaplin, fragmenten uit Modern Times (1936), inclusief Nonsense Song (Titine), gecomponeerd door Léo Daniderff en gezongen door Chaplin.
Beelden uit Modern Times.

 

TWEEDE DEEL

VII. Suite from The Great Dictator
Muziek van Charles Chaplin, fragmenten uit The Great Dictator (1940), met aanvullende muziek van Richard Wagner (Prelude uit Lohengrin) en Johannes Brahms (Hongaarse Dans nr. 5).
Beelden uit The Great Dictator.

VIII. Ballet from Limelight
Muziek van Charles Chaplin, fragmenten uit Limelight (1952).
Beelden uit Limelight.

IX. Dancing with Chaplin & Finale
Muziek van Charles Chaplin, fragmenten uit The Gold Rush, Modern Times, A Day’s Pleasure (1974), Sunnyside (1976) en The Circus.
Beelden uit alle bovengenoemde films, plus The Count (1916), The Cure (1917) en familieopnamen.

 

CODA

X. Charlie’s Songs
Muziek van Charles Chaplin, met fragmenten uit: Mandolin Serenade en Weeping Willows uit A King in New York (1957), A Paris Boulevard uit Monsieur Verdoux (1947), You Are the Song uit The Freak, een onvoltooide film (ca. 1974), Bound for Texas uit The Pilgrim (1959), Oh! That Cello (1916), Smile uit Modern Times, Swing Little Girl uit The Circus, gezongen door Chaplin

Einde voorzien om 17:00

Een productie van de Europäische FilmPhilharmonie - EFPI
met toestemming van Roy Export SAS en Bourne Co. Music Publishers

Charles Chaplin: musicus, danser en regisseur

"Er is niets spannender en opwindender dan de melodieën die je hebt gecomponeerd voor het eerst te horen spelen door een orkest van vijftig muzikanten." – Charles Chaplin

GEEN ANGST

Voor een regisseur kan muziek zowel een artistieke bondgenoot als een bron van angst zijn. Zo voelde Federico Fellini zich door de kracht van muziek irrationeel minderwaardig. "Muziek," bekende hij, "behoort tot een rijk van perfectie en subtiele wetten die je weet dat je nooit zult bereiken." Fellini, een kunstenaar die te zeer was toegewijd aan chaos en imperfectie, vertrouwde zijn beelden toe aan componist Nino Rota. In tegenstelling tot Fellini had Charles Chaplin geen angst voor deze "subtiele wetten" van muziek, ook al kon hij zijn noten niet zelf op papier zetten. Als musicus kon Chaplin slechts neuriën en zijn muzikale ideeën schetsen op viool en piano, terwijl opgeleide componisten zorgden voor de arrangementen en orkestratie. Deze afhankelijkheid weerhield hem er echter nooit van om absolute controle uit te oefenen over zowel de beelden als de soundtracks van zijn films.

AANGEBOREN TALENT

Zijn voorliefde voor muziek begon al in zijn jeugd, toen hij in Londen en later in de Verenigde Staten luisterde naar en zong in de muziekzalen. Daar begon hij zijn eerste liedjes en filmmuziek te componeren en ontmoette hij grootheden als Hanns Eisler, Igor Stravinski en Arnold Schönberg. Kunstenaars als Vaslav Nijinski en Claude Debussy herkenden zijn aangeboren talent. Debussy zelf sprak na een ontmoeting met de jonge Chaplin in Parijs de woorden die voor Chaplin een van zijn dierbaarste herinneringen zouden blijven: "Je bent van nature een musicus en een danser."

DE LAGEN VAN EEN GENIE

Deze woorden van Debussy vormden de leidraad voor de artistieke samenstelling van dit programma. Chaplin was niet alleen een regisseur en componist van lichte, populaire muziek, maar zijn filmische visie was diep geworteld in een intuïtief begrip van ritme en emotie. Als icoon belichaamt hij waarschijnlijk het krachtigste symbool van de strijd van de gewone mens tegen liefde, honger, armoede, fascisme en kapitalisme. De veerkracht van zijn personage, zijn overwinningen en nederlagen, zijn gechoreografeerd met de precisie van een ballet.

With a Smile is echter geen historisch of biografisch concert-documentaire over Chaplin. Het draait om de unieke samensmelting van alle lagen van zijn genialiteit: acteur, regisseur, clown, danser, egocentrist, humanist, musicus. In deze geest opent en sluit het programma met Chaplins eerste stappen als filmcomponist in 1931. De aanstekelijke dansritmes uit City Lights roepen zowel de Londense music-hall uit zijn beginjaren op (Ouverture) als de uitbundige feesten van Hollywood (Een Avond met Chaplin).

LEITMOTIV

Daarnaast vormt de ambitieuze partituur van Modern Times het muzikale leitmotiv van dit programma: die ontroerende melodie die tekstschrijver Geoffrey Parsons simpelweg "Smile" noemde. Modern Times was ook de eerste film waarin Chaplins stem op het scherm te horen was. Natuurlijk niet via conventionele dialoog, maar via het onvergetelijke Nonsense Song (Titine). Vanavond zal Dirk Brossé Chaplins unieke stem begeleiden met het Belgian National Orchestra.

NIEUWE FILM

Voor Ontmoeting met de Zwerver werd een nieuwe Chaplin-film samengesteld die meer dan tien jaar aan avonturen en tegenslagen van de kleine zwerver bestrijkt. De muziek in deze sectie, evenals die van The Kid, werd door Chaplin gecomponeerd in de Verenigde Staten en Zwitserland, vele decennia na de oorspronkelijke verschijning van de films. Al deze partituren werden minutieus gereconstrueerd door Timothy Brock, een expert op het gebied van Chaplins muziek.

PARODIE

Chaplins vermogen om muziek te gebruiken als instrument van satire en humor komt tot uiting in verschillende scènes: zijn toe-eigening en verdraaiing van Wagners muziek in The Great Dictator, zijn parodie op L'Après-midi d’un faune van Nijinski in Sunnyside, de charmante brooddans in The Gold Rush en het opmerkelijke, Oscar-winnende ballet in Limelight. Stuk voor stuk parels uit deze dansende fresco van de 20e eeuw.

CODA

Charlie’s Songs, een muzikale reis langs Chaplins meest gedenkwaardige melodieën tussen 1916 en 1974, vormt de coda van het programma. Sommige zijn bekend, andere minder, zoals de prachtige muziek die hij schreef voor films als A King in New York en Monsieur Verdoux. Chaplins stem keert terug aan het einde van het programma met Swing Little Girl, het beroemde lied dat hij in 1968 componeerde en waarmee The Circus opent.

Ik hoop dat u evenveel geniet van deze muzikale en cinematografische achtbaan als wij, de Europäische FilmPhilharmonie en Roy Export S.A.S., tijdens de creatie van dit programma.

 

Fernando Carmena
Creatief Directeur
Europäische FilmPhilharmonie – EFPI

Charlie Chaplin

filmmaker

Charlie Chaplin (1889-1977) is een van de meest iconische figuren in de cinema. Acteur, regisseur, scenarioschrijver, producent en componist, hij is wereldwijd bekend om zijn personage Charlot, een tedere en onhandige zwerver die de klassenstrijd belichaamt met humor en poëzie. Geboren in een bescheiden milieu, begon Chaplin zijn carrière op het toneel als kind voordat hij begin 20e eeuw naar Hollywood verhuisde. Hij kende een fulgurant succes met iconische stomme films zoals Modern Times (1936), The Dictator (1940) en The Gold Rush (1925). Visionair, mengde hij komedie met sociale kritiek, terwijl hij muziek in zijn kunst integreerde door zelf de soundtracks van zijn films te componeren. In 1972 ontving hij een ere-Oscar voor zijn volledige oeuvre. Hij overleed op 25 december 1977, en liet een onvergelijkbaar cinematografisch en artistiek erfgoed na.

Dirk Brossé

dirigent

De Belgische dirigent en componist Dirk Brossé is momenteel muziekdirecteur van het Chamber Orchestra of Philadelphia en van het Filmfestival Gent. Als gastdirigent werkte hij samen met toporkesten over de hele wereld, waaronder die van Londen, Brussel, Antwerpen, Rotterdam, Basel, Madrid, Birmingham, Ulster, Liverpool, Glasgow, Stavanger, Göteborg, Praag, Kopenhagen, Shanghai, Hong Kong, Seoul, Queensland, Sint-Petersburg, Caracas, Hiroshima, Osaka, München, Dublin, Krakau, Boedapest, Vancouver en Los Angeles. In 2008 maakte hij zijn debuut in de Royal Albert Hall als dirigent van het London Symphony Orchestra en in 2016 in Carnegie Hall te New York. Dirk Brossé is ook een bekroond componist wiens oeuvre zo’n 400 werken omvat: concerti, oratoria, liederen, kamermuziek en symfonische stukken, evenals partituren voor film, televisie en toneel, zoals voor de Emmy-genomineerde partituur voor de BBC/HBO-serie Parade’s End, Prince of Africa, Daens, Sacco & Vanzetti, Kuifje, Rembrandt, Ben X, Pauline & Paulette, 14-18 en Scrooge.

Belgian National Orchestra

Het Belgian National Orchestra, dat werd opgericht in 1936, is de geprivilegieerde partner van Bozar. Het orkest staat sinds september 2022 onder leiding van chef-dirigent Antony Hermus, met Roberto González-Monjas als gastdirigent en Michael Schønwandt als geassocieerd dirigent. Het Belgian National Orchestra treedt op met solisten van wereldformaat als Hilary Hahn, Christian Tetzlaff, Thomas Hampson, Aleksandra Kurzak, Leif Ove Andsnes, Víkingur Ólafsson, Sergey Khachatryan en Truls Mørk. Verder investeert het Belgian National Orchestra in de toekomstige generatie luisteraars en deinst het niet terug voor vernieuwende projecten, zoals met pop-rock-artiest Ozark Henry en recent met Stromae voor zijn laatste album Multitude. Het Belgian National Orchestra wordt ondersteund door de Nationale Loterij en de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid via Casa Kafka Pictures.

Konzertmeister

Alexei Moshkov

 

Eerste violen

Lev Adamov

Isabelle Chardon*

Sarah Guiget*

Maria Elena Boila

Nicolas De Harven

Annija Endija Kolerta

Anastasia Filippochkina

Françoise Gilliquet

Luis Greiner

Philip Handschoewerker

Akika Hayakawa

Isabelle Rowland

Serge Stons

 

Tweede violen 

Ignacio Rodríguez Martínez de Aguirre**

Nathalie Lefin*

Marie-Danielle Turner*

Michael Bonnay

Isabelle Deschamps

Pierre Hanquin

Anouk Lapaire

Timur Kolesnikov

Louis Noël

Ekaterina Philippovich

Ana Spanu

Ricardo Vieira

 

Altviolen 

David Abrahamyan

Mihoko Kusama*

Dmitri Ryabinin*

José Azevedo

Frederik Camacho

Abraham Constantino Noguera

Sophie Destivelle

Jorge Ramos

Marinela Serban

Silvia Tentori Montalto

 

Cello’s 

Dmitry Silvian**

Maria-Christina Muylle*

Célia Brunet

Lesya Demkovych

Elisabeth Lefebre

Duarte Matos

Lucia Otero

Taras Zanchak

 

Contrabassen 

Svetoslav Dimitriev*

Robertino Mihai**

Serghei Gorlenko*

Mathieu Garnavault

Dan Ishimoto

Gergana Terziyska

 

Fluiten

Laurence Dubar*

Jérémie Fèvre*

 

Hobo’s

Dimitri Baeteman**

Bram Nolf*

 

Klarinetten

Julien Bénéteau**

Lena La Mela

Giulio Piazzoli*

Tomonori Takeda 

 

Fagotten 

Gordon Fantini**

 

Hoorns 

Anthony Devriendt**

Joannes Van Duffel*

Katrien Vintioen*

 

Trompetten 

Andreu Vidal Siquier**

Leo Wouters**

Ward Opsteyn*

 

Trombones

Bruno De Busschere**

Wim Matheeuwese*

Yoram Ambroes

 

Pauken

Nico Schoeters**

 

Slagwerk 

Sylvie Erauwe

Arthur Ros

Sander Vanderkloot

Carlo Willems

 

Harp 

Annie Lavoisier**

 

Piano

Nina Sené

 

Mandoline/Gitaar

Thomas Maillet

 

Saxofonen

Asagi Ito

Hendrik Pellens

Pieter Pellens

Bart Van Beneden

 

** Aanvoerder 1ste solist – 1ste solist aanvoerder 

* Solist 

Chaplin in Concert: With a Smile

Een productie van de Europäische FilmPhilharmonie – EFPI – GmbH

Met toestemming van Roy Export SAS en Bourne Co. Music Publishers

Muziek van Charlie Chaplin, Johannes Brahms, Richard Wagner en anderen

Productieteam – Europäische FilmPhilharmonie

Muzikale arrangementen: Timothy Brock & Stefan Behrisch

Creatief directeur: Fernando Carmena

Algemeen directeur: Ekkehard Jung

Adjunct-directeur: Beate Warkentien

Artistiek directeur: Frank Strobel

Directrice operaties : Kea Münch

Productiedirectrice en digitale marketing: Tina Klotz

Licentiemanager: Christoph Schulze

Productiedirecteur: Vincenz Golly

Projectmanager: Vasiliki Sideri

Assistent: Philipp Grobe

Videomontage: Fernando Carmena

Grafische animaties: Eduardo Ortiz en José Gómez

Muzikale voorbereiding: Alexander Duca De Tey & Corina Ciuplea

Muziekbibliothecaris: Izumi Yamamoto

Synchronisatie: Marco Jovic & Gerrit Bogdahn
Restauratie van de geluidsbanden: Basis Berlin; Gilles Barberis, Immagine Ritrovata
Digitale filmprojectie: BIG cinema GmbH
Ondertiteling: Paul Müller-Hahl & Vincenz Golly

Met dank aan

Arnold Lozano en Kate Guyonvarch (Roy Export S.A.S.) voor hun hulp en advies, en voor het leveren van filmmateriaal, gerestaureerde geluidsopnamen, bladmuziek en foto’s.
De familie Chaplin en Roy Export Co. Ltd voor de toegang tot hun privéarchieven en filmmateriaal; Timothy Brock voor zijn reconstructies en zijn volledige werk aan de partituren van Chaplin.

Bronnen

Beelden en foto’s afkomstig uit de films van Chaplin vanaf 1918. Copyright © Roy Export S.A.S.

Muziek gecomponeerd door Chaplin. Copyright © Roy Export Company Ltd. Uitgegeven en uitgevoerd met toestemming van Bourne Co. Music Publishers. Alle rechten voorbehouden.

Beelden, foto’s en documenten uit het Chaplin-archief, Copyright © Roy Export Company Ltd.

Aanvullende beelden afkomstig van Films Lobster: The Cure (1917), The Immigrant (1917), Birth of the Tramp (documentaire van Serge Bromberg en Éric Lange, 2013). Aanvullende foto’s © Shutterstock. Charlie Chaplin™ en het beeld van Charlot zijn gedeponeerde handelsmerken, gebruikt met toestemming van Bubbles Inc. S.A. Alle rechten voorbehouden.

Muziekcredits

City Lights (1931), muziek van Charlie Chaplin. Arrangement en orkestratie door Arthur Johnston.
Modern Times (1936), muziek van Charlie Chaplin (behalve Nonsense Song (Titine): muziek van Leo Daniderff, tekst door Charlie Chaplin). Arrangement en orkestratie door David Raksin en Edward Powell.
The Great Dictator (1940), muziek van Charlie Chaplin en Meredith Willson (behalve de globescène –  Prelude uit Lohengrin, muziek van Richard Wagner, en de kapperscène – Hongaarse Dans nr. 5, muziek van Johannes Brahms). Arrangementen door Meredith Willson.
The Gold Rush, muziek van Charlie Chaplin gecomponeerd voor de heruitgave van de film in 1942 in een versie met geluid, behalve Love Theme op muziek van Johannes Brahms. Geassocieerd muzikant: Max Terr.
–  Monsieur Verdoux (1947), muziek van Charlie Chaplin. Arrangement door Rudy Schrager.
–  Limelight (1952), muziek en tekst door Charlie Chaplin. Arrangement door Raymond Rasch.
A King in New York (1957), muziek en tekst door Charlie Chaplin. Arrangement door Boris Sarbek, Peter Knight en Philip Sainton.
A Dog’s Life, Shoulder Arms, The Pilgrim – muziek van Charlie Chaplin uit 1959 voor de heruitgave in de film The Chaplin Revue. Arrangement door Eric James en orkestratie door Eric Spear.

Selectie van beelden en muziekfragmenten: Fernando Carmena, gebaseerd op de gereconstrueerde partituren van Timothy Brock.
Charlie’s Songs: arrangementen door Stefan Behrisch.

21 & 23 Feb.'25
Shostakovich 5
21/02: Symphonic Hour | 23/02: Mahler

Zat 22 Maa.'25 – 20:00
Arvo Pärt 90!
Klarafestival with Lorenzo Gatto

Vrij 28 Maa.'25 – 20:00
Nicola Benedetti & JLCO play Marsalis
The Jungle

Vrij 4 Apr.'25 – 20:00
Ravel & George Li plays Liszt
Daphnis et Chloé

Bozar Maecenas

Prince et Princesse de Chimay • Barones Michèle Galle-Sioen • Monsieur et Madame Laurent Legein • Madame Heike Müller • Monsieur et Madame Dominique Peninon • Monsieur et Madame Antoine Winckler • Chevalier Godefroid de Wouters d'Oplinter 

Bozar Honorary Patrons

Comte Etienne Davignon • Madame Léo Goldschmidt

Bozar Patrons

Monsieur et Madame Charles Adriaenssen • Madame Marie-Louise Angenent • Comtesse Laurence d'Aramon • Comte Gabriel Armand • Monsieur Jean-François Bellis • Baron et Baronne Berghmans • Monsieur Tony Bernard • De heer Stefaan Bettens • Monsieur Philippe Bioul • Mevrouw Roger Blanpain-Bruggeman • Madame Laurette Blondeel • Comte et Comtesse Boël • Monsieur et Madame Thierry Bouckaert • Madame Anny Cailloux • Madame Valérie Cardon de Lichtbuer • Madame Catherine Carniaux • Monsieur Jim Cloos et Madame Véronique Arnault • Mevrouw Chris Cooleman • Monsieur et Madame Jean Courtin • De heer en mevrouw Géry Daeninck • Monsieur et Madame Denis Dalibot • Madame Bernard Darty • Monsieur Jimmy Davignon • De heer en mevrouw Philippe De Baere • De heer Frederic Depoortere en mevrouw Ingrid Rossi • Monsieur Patrick Derom • Madame Louise Descamps • De heer Bernard Dubois • Mevrouw Sylvie Dubois • Madame Dominique Eickhoff • Baron et Baronne William Frère • De heer Frederick Gordts • Comte et Comtesse Bernard de Grunne • Madame Nathalie Guiot • De heer en mevrouw Philippe Haspeslagh - Van den Poel • Madame Susanne Hinrichs et Monsieur Peter Klein • Monsieur Jean-Pierre Hoa • De heer Xavier Hufkens • Madame Bonno H. Hylkema • Madame Fernand Jacquet • Baron Edouard Janssen • Madame Elisabeth Jongen • Monsieur et Madame Jean-Louis Joris • Monsieur et Madame Adnan Kandyoti • Monsieur et Madame Claude Kandyoti •  Monsieur Sander Kashiva • Monsieur Sam Kestens • Monsieur et Madame Klaus Körner • Madame Marleen Lammerant • Monsieur Pierre Lebeau • Baron Andreas de Leenheer ✝ • Monsieur et Madame François Legein • Madame Gérald Leprince Jungbluth • Monsieur Xavier Letizia • De heer en mevrouw Thomas Leysen • Monsieur Bruno van Lierde • Madame Florence Lippens • Monsieur et Madame Clive Llewellyn • Monsieur et Madame Thierry Lorang • Madame Olga Machiels-Osterrieth • De heer Peter Maenhout • De heer en mevrouw Jean-Pierre en Ine Mariën • De heer en mevrouw Frederic Martens • Monsieur Yves-Loïc Martin • Monsieur et Madame Dominique Mathieu-Defforey • Madame Luc Mikolajczak • De heer en mevrouw Frank Monstrey • Madame Philippine de Montalembert • Madame Nelson • Monsieur Laurent Pampfer • Famille Philippson • Monsieur Gérard Philippson • Madame Jean Pelfrène-Piqueray • Madame Marie-Caroline Plaquet • Madame Lucia Recalde Langarica • Madame Hermine Rédélé-Siegrist • Monsieur Bernard Respaut • Madame Fabienne Richard • Madame Elisabetta Righini • Monsieur et Madame Frédéric Samama • Monsieur Grégoire Schöller • Monsieur et Madame Philippe Schöller • Monsieur et Madame Hans C. Schwab • Monsieur et Madame Tommaso Setari • Madame Gaëlle Siegrist-Mendelssohn • Monsieur et Madame Olivier Solanet • Monsieur Eric Speeckaert • Monsieur Jean-Charles Speeckaert • Vicomte Philippe de Spoelberch et Madame Daphné Lippitt • Madame Anne-Véronique Stainier • De heer Karl Stas • Monsieur et Madame Philippe Stoclet • De heer en mevrouw Coen Teulings • Messieurs Oliver Toegemann et Bernard Slegten • Monsieur et Madame Philippe Tournay • Monsieur Jean-Christophe Troussel • Monsieur et Madame Xavier Van Campenhout • Mevrouw Yung Shin Van Der Sype • Mevrouw Barbara Van Der Wee en de heer Paul Lievevrouw • De heer Koen Van Loo • De heer en mevrouw Anton Van Rossum • Monsieur et Madame Guy Viellevigne • De heer Johan Van Wassenhove • Monsieur et Madame Michel Wajs-Goldschmidt • Monsieur et Madame Albert Wastiaux • Monsieur Luc Willame • Monsieur Robert Willocx ✝ • Monsieur et Madame Bernard Woronoff • Monsieur et Madame Jacques Zucker • Zita, maison d'art et d'âme

Bozar Circle

Monsieur et Madame Paul Bosmans • Monsieur et Madame Paul De Groote • De heer Stefaan Sonck Thiebaut • Madame France Soubeyran • De heer en mevrouw Remi en Evelyne Van Den Broeck

Bozar Young Circle

Mademoiselle Floriana André • Docteur Amine Benyakoub • Mevrouw Sofie Bouckenooghe • Monsieur Matteo Cervi • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur Avi Goldstein • Monsieur Rodolphe Dulait • Monsieur et Madame Melhan-Gam • Dokter Bram Peeters • Monsieur Lucas Van Molle • Monsieur et Madame Clément et Caroline Vey-Werny • Madame Cory Zhang

En onze Leden die anoniem wensen te blijven