Gepubliceerd op

Studiotopia 2.0: oproep tot kandidaatstelling om kunst en wetenschap samen te brengen

Ben jij een wetenschapper, architect, antropoloog of in ander vakgebied van de sociale wetenschappen met een passie voor interdisciplinariteit? Stel je kandidaat voor de tweede editie van het programma Studiotopia. Dit initiatief biedt een unieke kans om wetenschap en kunst samen te brengen en zo een sterkere symbiose te creëren tussen mens, milieu, cultuur en technologie.

Stel je hier kandidaat!   

Voortbouwend op de eerste editie brengt Studiotopia 2.0: Enter the Symbiocene with Arts and Science de knowhow en middelen van verschillende sectoren samen om van 2024 tot 2027 kunstenaarsresidenties, tentoonstellingen, screenings, conferenties en workshops te organiseren over de mogelijke verbanden tussen kunst en milieu. Dit Europese project is een samenwerking tussen elf culturele en creatieve instellingen, waaronder Bozar als een van de oprichters.  

In dit kader zet Bozar de innovatieve projecten van Delcy Morelos en Pauline Julier in de kijker en bevorderen we de samenwerking tussen deze twee kunstenaars en wetenschappelijke experts. Delcy Morelos en Pauline Julier zullen, elk op hun eigen manier, onze complexe relatie met de wereld en haar materie in vraag stellen. De een als avonturier in de ruimte, de ander als onderzoeker van de aarde. Als deelnemer krijg je een subsidie en toegang tot de studio van de kunstenaar en hun wereld. Je wordt zo een inspiratiebron voor de ideeën en creaties van de kunstenaar. Het project wil de gebruikelijke relatie tussen kunstenaar en wetenschapper omdraaien door ook het werk van de wetenschapper te laten beïnvloeden door de interacties met de kunstenaar.  

Delcy Morelos haalt inspiratie uit oude en inheemse kennis voor een duurzame architectuur  

Delcy Morelos studeerde aan het Institución Universitaria Bellas Artes en woont in Bogotá. Haar werk, beïnvloed door het wereldbeeld van de Andijnen en de minimalistische kunst, verkent de band tussen mens en natuur. Ze maakt nu monumentale installaties, waarbij ze vaak aarde en geuren gebruikt om verdrongen herinneringen naar boven te halen. Tijdens een reis naar Vlaanderen in 2024 maakt Morelos kennis met het gebruik van stro in de Belgische architectuur, een methode die al generatieslang gebruikt wordt in Noord-Europa en de tropische gebieden. De kunstenares laat zich hierdoor inspireren om parallellen te trekken met oude culturen. Ze werkt voor haar nieuwe project samen met experts op het gebied van kunst, architectuur en wetenschap en wil constructies met biologische materialen dekoloniseren aan de hand van traditionele, lowtech technieken voor een duurzame toekomst.   

Pauline Julier verkent het leven in het universum  

Pauline Julier is een kunstenares en cineaste die, net als Delcy Morelos, de relatie tussen de mens en zijn omgeving wil doorgronden. Aan de hand van verhalen, rituelen en beelden weerspiegelen haar werken - een mix van documentaire, fictie en theorie - de complexiteit van onze band met de wereld. Julier is momenteel op zoek naar de oorsprong van het leven en vraagt zich af of er leven is buiten onze aarde. Is het universum zelf een levend wezen? Wat kunnen we in een postantropoceen tijdperk leren van mogelijk buitenaards leven en welke implicaties zou dit kunnen hebben voor ons begrip van het leven? In haar nieuwe project bekijkt ze onze relatie met onze omgeving vanuit een nieuwe invalshoek, door rekening te houden met alle levende wezens in het universum. Ze laat zich inspireren door reflecties over de onderlinge verbondenheid van het leven en zal daarbij zelfs de ruimte en de volledige kosmos verkennen om zo de essentie van het symbioceen te vatten.  

Curatoren en experts dragen bij aan het project 

Filipa Ramos, schrijfster en conservatrice gespecialiseerd in ecologische thema's en kunstenaarsfilms, zal Pauline Julier bij dit hele proces begeleiden. Het resultaat van hun samenwerking wordt voorgesteld in het seizoen '25-'26 van Bozar aan de hand van screenings en discussies.

Daarnaast zal Carole Billy, directrice van de Marian Goodman galerie in Parijs, Delcy Morelos begeleiden bij haar project dat gericht is op duurzaamheid, lowtech architectuur en constructies van stro hier en elders in de wereld. Het proces zal worden verrijkt met interdisciplinaire uitwisselingen met wetenschappers, architecten, ingenieurs en antropologen, met als hoogtepunt een monumentale installatie in de Hortahal van Bozar in de zomer van 2026.

Deze twee projecten tonen aan dat Bozar zich engageert om de interdisciplinaire samenwerking te bevorderen en de creatieve raakvlakken tussen kunst en wetenschap te verkennen.  

Meer details over de oproep tot kandidaatstelling:   

Ga voor meer informatie over de specifieke mogelijkheden, ondersteuning, infrastructuur, verwachtingen en vereisten van de beurs naar Applicant's Guide - Young Scientists. Of stuur ons een mail via info@bozar.be.   

Belangrijke data:  

  • Mogelijkheid tot kandidaatstelling: 4 Sept. →  31 Okt.’24, 23:59 CET  

  • Residentie: 1 Dec.’24 → 31 Dec.’25