Roland Jooris, de dichter-vriend
Dichter en vriend Roland Jooris noemt Raveel een echte ‘Einzelgänger’, iemand die koppig vasthoudt aan zijn eigen ideeën of idealen. Hij ontmoette eerst de schilderijen, daarna de man zelf. Met beiden had hij een onmiddellijk klik die zijn leven zou veranderen.
Luc Tuymans, de collega-kunstenaar
In tegenstelling tot Raveel begeeft Luc Tuymans zich graag en vaak op het internationale toneel. Toch delen ze in de eerste plaats eenzelfde passie, die voor de schilderkunst. Tuymans roept de jongere generatie op om Raveels werk te herontdekken.
Els Pynoo, de buurvrouw
Wanneer ze niet op een podium staat met haar electropopband Vive La Fête, zit Els Pynoo tussen de beesten op haar boerderij in Olsene, het dorp vlak naast Machelen-aan-de-Leie.. En dus mag Els zich ‘buur’ van wijlen Roger Raveel noemen. Wat haar vooral fascineert aan zijn werk? De herkenbaarheid van de prachtige omgeving die ze met hem deelt.
Mélanie Deboutte, de bewaarder
Als kersvers conservator van het Roger Raveel Museum verdiept Mélanie Deboutte zich volop in zijn werk. Vanuit het museum waar Raveel altijd van gedroomd had, vertelt ze over zijn opkomende bekendheid, zijn manier van schilderen en zijn muze Zulma.
Chris Dercon
Chris Dercon kocht zijn eerste ‘Raveel’ op zijn dertiende, een lithografie. Later werd hij kunsthistoricus en hij is nu directeur van het Grand Palais in Parijs. Hoe kijkt hij nu naar het werk van Roger Raveel, 50 jaar na zijn allereerste kennismaking met de artiest?