Next Generation Please

Gepubliceerd op

Jongeren en experts brainstormen over de planeet

Vrijdag 19 februari hebben de deelnemers aan Next Generation, Please! voor het eerst online met elkaar van gedachten gewisseld over de klimaatverandering en het antropoceen. We blikken terug op deze verrijkende dag, een organisatie in samenwerking met Bozar Lab in het kader van Studiotopia.

Met Next Generation, Please! biedt Bozar een platform aan jongeren uit heel Europa. Het wil hen daarmee aanmoedigen na te denken over de uitdagingen voor een sociale samenleving. Een heel schooljaar lang krijgen ze de kans om de dialoog aan te gaan met artiesten, experts, denkers en politici. Tijdens dat proces werken ze artistieke projecten uit die in september 2021 tijdens een festival zullen worden voorgesteld.

Op vrijdag 19 februari vond de eerste online uitwisselingssessie plaats. De jongeren woonden eerst een performatieve conferentie bij over de klimaatverandering, het antropoceen, duurzaamheid en geestelijk welzijn in tijden van een wereldwijde pandemie, gebracht door klimatoloog Frank Raes.

Na de pauze was er tijd voor debat! Verschillende experts en denkers schoven mee aan om de vragen van de deelnemers te beantwoorden en met hen te praten: Adélaïde Charlier (Youth For Climate), Frank Raes (klimatoloog, Museum of Anthropocene Technology), Chloé Verlinden (CityMined), Tinne Van der Straeten (federaal minister voor Energie) en Julien Lepeer (Oxfam International). Samen hebben ze gedebatteerd over mogelijke antwoorden op de klimaatcrisis.

Enkele hoogtepunten van het debat

De gesprekken leidden tot heel wat denkwerk rond de bezorgdheden van de jongeren, niet alleen in verband met het klimaat en het milieu, maar ook over maatschappelijke vraagstukken die daar onlosmakelijk mee verbonden zijn. Volgende voorbeelden illustreren dat: ‘Als het over de coronacrisis gaat, lukt het om de hele economie stil te leggen. Maar als het over het klimaat gaat, zijn de mensen bang.’, ‘Wetenschappelijke kennis delen volstaat niet langer. We moeten onze cultuur veranderen.’, ‘De renaissance heeft 200 jaar geduurd, maar zo’n zee van tijd hebben wij niet om onze cultuur te veranderen.’, ‘Hoe kun je onverschilligheid bestrijden? Je moet beginnen met praktische zaken, dingen waar mensen mee bezig zijn. Zoals: Hoe creëer je werk?’, ‘Kunnen we de klimaatverandering bestrijden zonder dat wij dat zelf voelen in onze maatschappij en in onze economie? Als we niets doen, zal de impact groter zijn dan de gevolgen van de maatschappelijke of economische onrechtvaardigheden. Maar daarnaast is dit ook een buitenkans om oplossingen te vinden voor de maatschappelijke crisis.’

Next Generation, Please!

 

We bedanken de deelnemers, dankzij hen was dit evenement een echte verrijking, ook al moest het vanwege de omstandigheden online doorgaan.

Partners: P&V Foundation, Fédération Wallonie-Bruxelles, Stichting Engie, Nationale Loterij, VGC, Studiotopia.
Project uitgevoerd met de steun van het Koningin Mathildefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. 
Studiotopia wordt medegefinancierd door het programma Creative Europe van de Europese Unie.

Volg Next Generation, Please! op Instagram