Gepubliceerd op

Filosoof en socioloog Edgar Morin (Frankrijk) in gesprek met Béatrice Delvaux

Met de video-interviewreeks Repairing the future wil Bozar het denken over de toekomst een nieuwe impuls geven door wetenschappers, kunstenaars en denkers uit verschillende disciplines aan het woord te laten. Er is aandacht voor economie, ecologie, mobiliteit, architectuur, maar ook voor de schoonheid en de troost. In deze aflevering praat Béatrice Delvaux met de Franse filosoof en socioloog Edgar Morin.

Repairing the future

Dit artikel kadert in

Repairing the Future

Filosoof en socioloog Edgar Morin (°1921) is een van de meest toonaangevende hedendaagse denkers van Frankrijk. Centraal in zijn omvangrijke oeuvre staat de aandacht voor kennis die de complexe realiteit weet te vatten en voor het unieke gegeven binnen zijn bredere context. Hij licht zijn visie op onderwijs toe in La tête bien faite, Relier les connaissances. Zijn werk Les sept savoirs nécessaires à l’éducation du futur (2000) verscheen al in verschillende talen.

"Ik zie het leven als opgebouwd uit twee polaire tegenpolen: het proza van het dagelijks leven, de dingen die we moeten doen om te overleven, en anderzijds de dingen die ons doen bloeien, die ons gelukkig maken; liefde, vriendschap, gemeenschap, maar ook literatuur, poëzie, muziek, kunstwerken... dit alles moet poëzie toevoegen aan het leven van iedereen. En ik denk dat het poëzie heeft toegevoegd aan het leven van veel mensen die, tijdens de lockdown, plotseling geconfronteerd werden met een opera van Mozart of Verdi. We moeten ervoor zorgen dat die geneugten niet alleen beschikbaar zijn voor een kleine elite, maar voor iedereen, want elk mens heeft deze poëtische ervaringen nodig."