Gepubliceerd op

Europa kleurt mei

4 niet te missen talks

Naar goede gewoonte staat de maand mei bij Bozar in het teken van Europa. We geven jou 4 tips om het gevarieerde programma talks en debatten naast jouw agenda te leggen. Hoe kijk jij vandaag naar Europa?

Met literatuur

Op 3 mei komt Olivier Guez opnieuw naar ons podium met ‘Le Grand Tour’. Per EU-lidstaat nodigde hij een schrijver uit om een verhaal te schrijven rond tot de verbeelding sprekende locaties uit de Europese cultuur en geschiedenis. Tijdens deze avond hebben we onder meer de Nederlandse schrijver Jan Brokken te gast. Hij stelt het non-fictieve Mademoiselle Wilhelmina est délicieuse voor. Het verhaal speelt zich af in de schilderskolonie in Volendam tussen 1880 en 1930, waar Noorse, Zweedse, Duitse, Nederlandse, Belgische, Franse, Engelse schilders maanden en soms wel jaren achtereen met elkaar optrokken of, tijdens de Eerste Wereldoorlog, met elkaar op de vuist gingen. Schrijfster Agata Tuszyńska zal Polen vertegenwoordigen.

May Day Magazine

Vanop de barricade

Het vlaggenschip onder onze Europa-evenementen komt thuis bij Bozar op 9 mei. Tijdens May Day: Europe at War leer je de ondertussen 3de editie van het gelijknamige magazine kennen. Op 24 februari 2022 werden we wakker met het nieuws dat op het continent een oorlog was uitgebroken die een bedreiging vormde voor de decennialange vrede die aan de basis ligt van het Europese project. De invasie in Oekraïne doet denken aan een tijdperk waarvan we dachten dat het tot het verleden behoorde. Wat betekent het voor Europa en haar burgers? En wat zijn de implicaties voor Europa's nog onopgeloste conflicten - over identiteit, democratie en duurzaamheid? Lees er alles over in het nieuwe Mayday Magazine.

In verhalen van troost  

Hoewel hij On Consolation in 2017 schreef, kreeg het boek met het uitbreken van de coronacrisis in 2018, en met het huidige conflict in Oekraïne, niet één maar minstens twee extra dimensies. Politicus en schrijver Michael Ignatieff komt op 17 mei naar ons podium en stelt er zijn meest recente boek voor. In On Consolation: Finding Solace in Dark Times vertelt hij hoe grote figuren uit de geschiedenis, de literatuur en de kunst troost putten uit de tragedies die ze meemaakten. Met klassiekers als het werk van Cicero en Dante, de schilderijen van El Greco, de muziek van Mahler of de teksten van Primo Levi, keert de Canadese Ignatieff terug naar enkele meesterwerken uit de Europese geschiedenis. Niet geheel verwonderlijk. Zijn vader was een Russische vluchteling die na de revolutie naar Canada trok. En van 2016 tot 2021 was Michael Ignatieff rector van de Central European University in Boedapest.

Raphaël Glucksmann © Bruno Amsellem/Libération

Met jonge ogen

Hij slaagde erin om op een vrijdagavond een aula te vullen met studenten en heeft meer volgers op Instagram dan zowat alle Franse presidentskandidaten, op Emmanuel Macron na. Heel wat jongeren herkennen zich in het discours van de geëngageerde essayist/schrijver Raphaël Glucksmann die in de politiek stapte en in het Europees Parlement zetelt. Hij behandelt thema’s die de jonge generatie direct raken, zoals klimaatverandering. Sommigen betreuren zelfs dat hij zich niet kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen van 2022. De beweging van Glucksmann en zijn partij Place Publique zou het publieke debat in de komende jaren wel eens danig kunnen beïnvloeden. Afspraak op 1 juni bij Bozar.