Sabzian

‘Seuls: La fugue de Suzanne - Jean-Marie Buchet’

16 Jan.'20
- 20:00

in aanwezigheid van de regisseur

Suzanne heeft genoeg van haar vriend Albert. In een vijftiental tableaus ontrolt zich het drama, waarbij zij naar Alberts vriend Emile overloopt. Toch gaan deze romantische beslommeringen gepaard met een onstilbare verveling... La fugue de Suzanne is een zeldzaam juweeltje uit de Belgische filmgeschiedenis. De film werd door de regisseur zelf gefinancierd en brengt een absurdistische werkelijkheid tot stand door middel van minimale filmgebaren. “Jean-Marie Buchet kan men gerust in het rijtje plaatsen van een Bresson of een Duras, maar dan bekeken door de bril van een Henri Rousseau. Men kan hem verder typeren als ónze Jean Eustache, ontdaan van zijn specifiek Parijse context.” (Boris Lehman)

Jean-Marie Buchet werd geboren in Jemappes in 1938. Na zijn filmstudies aan La Cambre (Institut Supérieur des Arts Décoratifs) regisseerde hij verschillende korte films voor hij zijn eerste langspeelfilm uitbracht, La fugue de Suzanne. Hij werkte geregeld samen met filmmakers als Patrick Van Antwerpen, Boris Lehman, Roland Lethem en ook met Jan Decorte als acteur, monteur en klankman. Daarnaast schrijft hij tussen 1996 en 2009 filmkritieken voor het filmblad Grand Angle. Hij heeft bij het Koninklijk Filmarchief van België en Université Libre de Bruxelles gewerkt. 

In het kader van "Seuls. Singuliere momenten uit de Belgische filmgeschiedenis".

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Frans
  • Ondertiteling: Engels

La fugue de Suzanne (Jean-Marie Buchet, België, 1974, 125', OV FR, OT EN, 16mm getransfereerd naar digitaal)

Seuls. Singuliere momenten uit de Belgische filmgeschiedenis is een reeks filmavonden die worden gekoppeld aan de ontsluiting van uniek tekstmateriaal van Belgische filmmakers en auteurs op de website van Sabzian. Er wordt vaak gezegd dat cinefielen de cinema van hun eigen land niet kennen of kunnen waarderen. Met deze reeks filmavonden beoogt Sabzian, als liefdevolle tegenbeweging, het eigenzinnige landschap van de Belgische cinema in beeld, klank en woord in kaart te brengen.

Coproductie