‘The power of memory’

18 Dec.'19
- 20:00

Roemeense schrijvers 30 jaar na de dictatuur

Precies dertig jaar geleden viel de communistische dictator Nicolae Ceaușescu. De Roemeense schrijvers Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu en Cătălin Pavel waren respectievelijk 47, 33, 29 en 13 toen hun land in 1989 een complete ommezwaai maakte. Leeft de dictatuur nog verder in hun romans en verhalen? Een avond over de schrijver als geheugen van een volk, gemodereerd door journalist Pieter Stockmans.

Gabriela Adameșteanu (1942) schrijft romans, kortverhalen en essays en is daarnaast actief als vertaler en journaliste. Haar werk bevat heel wat autobiografische elementen die teruggaan op haar ervaringen – tussen herinnering en heden – in het communistische Roemenië. Franse vertalingen verschenen bij Gallimard in de prestigieuze Collection Du monde entier. 
Ioana Pârvulescu (1960) is een van de bestverkopende auteurs in Roemenië. Ze schreef onder meer Life Begins on Friday, waarvoor ze de EU Prize for Literature won. Haar romans spelen zich af in de negentiende eeuw, het interbellum en de communistische periode van haar vaderland. 
Mircea Cărtărescu (1956) is de meest vertaalde Roemeense schrijver en een van de belangrijkste stemmen uit Oost-Europa. Zijn deels autobiografische Orbitor trilogie leest als een ketting van verhalen vol verbeelding en associaties.  
Cătălin Pavel (1976) is niet alleen schrijver, maar ook doctor in de archeologie. Hij schreef vier romans, waaronder een parodiërende biografie over de Vlaamse polyfonist Josquin des Prez. Zijn roman "La septième partie du monde" werd in 2017 gepubliceerd door de Editions Non Lieu, Parijs.

De dag nadien, donderdag 19 december zullen Gabriela Adameşteanu, Ioana Pârvulescu en Cătălin Pavel een rondleiding geven in het Huis van de Europese Geschiedenis. Ze zullen er praten over de manier waarop de dictatuur in hun romans en verhalen weergegeven wordt. Meer info >

Praktisch

Location

Zaal M

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Engels

Partners

  • Europalia Arts Festival Romania