‘Next Generation, Please!’

21 Okt. →
14 Nov.'21

The Future Behind Us

Maak plaats voor de jongere generatie! De tentoonstelling Next Generation, Please! geeft jongeren een stem door hen uit te nodigen hun zorgen over de toekomst en hun visie op de wereld te delen. Dit festival is tot in de puntjes door jongeren uitgedacht en presenteert elk jaar bij Bozar een reeks projecten die worden uitgevoerd in samenwerking met kunstenaars en experten.

Voor deze nieuwe editie hebben zes groepen jongeren tussen 15 en 26 jaar een schooljaar lang gewerkt rond thema's als gender en feminisme, racisme en de gevolgen van kolonisatie, identiteit, isolement of de impact van de gezondheidscrisis. Laat jullie verrassen, uitdagen en ontroeren door de installaties, performances en projecties die ze voor jullie hebben gemaakt. Maak kennis met de creativiteit, het talent en inlevingsvermogen van deze jonge generatie, die vandaag volop meebouwt aan een meer rechtvaardige en solidaire wereld van morgen.

Elke woensdag nodigt de 'YOUth days' je ook uit voor filmpremières, een debat over dekolonisatie of een workshop over ruimte.


Deelnemende projecten

Espaces vers, voorgesteld door L’Absolu Théâtre, buigt zich over het discours ten dienste van de feministische strijd. Onder leiding van actrice en danseres Charlotte Simon en dichter en regisseur Aurélien Dony presenteren jongeren uit het zesde jaar van het Athénée Royal uit Dinant voor de gelegenheid feministisch geïnspireerde poëtische teksten.

D’Broej, de Brusselse organisatie voor de emancipatie van jongeren, nodigt verschillende jongeren van de jeugdwerking uit om via verschillende expressievormen naar de toekomst te kijken. Ze verkennen onder meer de strijd tegen racisme met kunstenaar Katrien Oosterlink, ze maken een podcast Back To Bled over de relatie tussen de stad en het platteland met Lisa Mathijs en Lotte Knaepen, ze regisseren een docu-fiction met Julian Bordeau met de titel Mauvaise (Gr) Haine, en nog veel meer. De doelstelling is altijd dezelfde: de toekomst zelf in handen nemen.

De kunstenaars Gilles Escoyez en Laurie Perissutti hebben jongeren uit Brussel en de Zwitserse Jura samengebracht rond La Claque!, sociaal geëngageerd theater met een knipoog naar de actualiteit. Het onderwerp? Jonge mensen met een onzekere toekomst die ook na covid hun weg moeten vinden in deze wereld. Een samenwerking die wordt voorgesteld door de Foyer des jeunes des Marolles, met als afsluiter een film en voorstelling.

Hujo en OURB creëerde een dialoog tussen jongeren, vluchtelingen en daklozen. Auke Mertens, Fani Batchvarova, Fleur Writz en een twintigtal jongeren van 20 tot 26 brengen een creatieve reflectie over isolement. Is deze fysiek of maatschappelijk? Wat zijn de drijfveren en de effecten ervan? Het antwoord komt met My Space – MY Life, in de vorm van een tentoonstelling/performance. Een project dat gerealiseerd werd met de medewerking van OURB (Open Urban Action Collective), Le Territoire des Chats en deMens.nu.

Het project "Rwandha" dat door het Athénée Léonie de Waha (Luik) wordt gedragen, wil onze relatie met Afrika in vraag te stellen. Gebaseerd op de recente geschiedenis van Rwanda stelt het de studenten voor om in de openbare ruimte te spreken over genocide en dekolonisatie dankzij de artistieke bijdrage van Bruce Clarke en Patrick Séverin. Het project eindigt met een rondleiding en een voorstelling.

In samenwerking met kunstenaar Alexandra Vanoussis opent het hedendaags kunstencentrum Wiels de deuren voor jongeren die hun onderwijsinstelling en de samenleving waarin ze actief zijn, in vraag stellen. Zo krijgen ze een ruimte om de kwestie van de representatie van de jeugd en de toe-eigening van haar imago in de hedendaagse samenleving aan te pakken. Installaties en performances sluiten hun project (Re)Present af.


Benieuwd naar het proces achter de tentoonstelling? Volg het project Next Generation, Please! op Instagram.

Praktisch

Locations

BOZARLAB

Ravensteinstraat, 23 1000 Brussel

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

Curator van de tentoonstelling: Pauline Hatzigeorgiou

In het kader van Studiotopia.

Project uitgevoerd met de steun van het Koningin Mathildefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

 

Houd je Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart bij de hand.
Sinds 15 oktober ben je verplicht om een Covid Safe Ticket (iedereen vanaf 16 jaar) te hebben voor alle tentoonstellingen inbegrepen schoolbezoeken. Alle praktische info vind je op onze 'Jouw bezoek' pagina.

Samenwerking

  • Studiotopia