‘Kunstpaus Paul-Gustave van Hecke en Brussel’

7 Juni'17
- 19:30

In 1915 verhuisde de Gentse schrijver en journalist Paul-Gustave ('Gust') van Hecke naar Brussel om er nooit meer weg te gaan. Aanvankelijk ging hij aan de slag als correspondent van de activistische krant De Vlaamsche Post; daarna werkte hij in de theaterwereld om zich na de oorlog als couturier te vestigen op de Louizalaan. Met de opbrengsten van modehuis Norine stortte van Hecke zich in de kunstwereld. In zijn galerie Sélection en in het gelijknamige tijdschrift promootte hij de kunst van zijn tijd – voornamelijk de Vlaamse expressionisten Constant Permeke, Gust De Smet en Frits Van den Berghe. In de jaren twintig deed hij met galerie L'Époque en het tijdschrift Variétés hetzelfde voor het Belgische surrealisme, en voor René Magritte in het bijzonder.
In de jaren dertig was hij medeoprichter van de kunstvereniging L'art vivant, die enkele grote tentoonstellingen van moderne kunst organiseerde in het Paleis voor Schone Kunsten. Na de Tweede Wereldoorlog was van Hecke algemeen directeur van het Eerste Internationale Filmfestival in Brussel. Tot op hoge leeftijd bleef hij directeur van de Brusselse bioscoopzalen van Pathé.

Manu van der Aa, auteur van de onlangs verschenen biografie Tatave! Paul-Gustave van Hecke. Kunstpaus – modekoning – salonsocialist, leidt je door het wonderlijke leven van deze fascinerende figuur.

Na afloop is er gelegenheid tot aankoop van de biografie.

Praktisch

Location

Terarken

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Nederlands