‘Etnisch-religieuze representatie in het Libanese politieke systeem’

11 Feb.'17
- 16:30

met Dyab Abou Jahjah, Jorn De Cock en Fawwaz Traboulsi

Het politieke systeem van de Libanese republiek is, vergeleken met vele ander landen, bijzonder complex. De verschillende religieuze gemeenschappen nemen een prominente plaats in in de politieke instellingen van het land. Maar liefst achttien officieel erkende obediënties oefenen zo niet alleen indirecte macht uit, maar geven vorm aan de staat. Hun macht werd in de grondwet verankerd. Zowel politieke mandaten als posten in de ambtenarij worden tussen deze gemeenschappen verdeeld. Deze politieke evenwichtsoefening zorgt voor heel wat voor- en tegenstanders. Enerzijds zou het systeem een extreme vorm van communitarisme in de hand werken, waarbij het algemeen belang vaak opgeofferd wordt aan particuliere belangen. Anderzijds garandeert het volgens velen juist civiele vrede en zou elke verstoring van dit precaire evenwicht tot dramatische gevolgen kunnen leiden, zoals de burgeroorlog (1975-1990).
De Libanese situatie wordt bovendien sterk op de proef gesteld door de grote instroom van vluchtelingen uit de omringende landen. Er wonen vandaag in Libanon 500.000 Palestijnse en 1 miljoen Syrische vluchtelingen.

Dyab Abou Jahjah, Jorn De Cock en Fawwaz Traboulsi, drie vooraanstaande denkers, gaan in debat over de voor- en nadelen van het Libanese politieke model. Het debat wordt gemodereerd door Samira Bendadi.

Dyab Abou Jahjah, geboren in Libanon in 1971 is schrijver, columnist en activist. Hij studeerde politieke wetenschappen aan de université catholique de Louvain in Louvain la Neuve. In 2000 richtte hij de Arbisch Europese Liga (AEL) op. Hij schreef onder andere Tussen twee werelden (Manteau 2003), Dagboek Beiroet Brussel (Manteau  2007), De Stad is van ons (Pelckmans 2014), en het fel gecontesteerde Pleidooi voor radicalisering (De Bezige Bij 2016). Hij schreef tot voor kort een wekelijkse column in De Standaard en is voorzitter van de  burgerrechtenbeweging Movement X.

Jorn De Cock (1971) werkt als onafhankelijk Midden-Oosten-correspondent en publiceert zijn artikels in De Standaard, de Volkskrant, Trouw en Der Tagesspiegel. Hij woont sinds 2011 in Beiroet, na een gedwongen vertrek uit zijn vorige standplaats, Damascus. Naast zijn reportagewerk schreef hij twee boeken over de Arabische wereld: Arabische Dageraad (Manteau, 2010) en Arabische Lente, een reis tussen revolutie en fatwa (De Bezige Bij, 2011). Momenteel werkt hij aan een boek over Libanon en de Levant tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Fawwaz Traboulsi is professor geschiedenis en politiek aan de Lebanese American University, Beirut. Hij schreef uitvoerig over de Arabische geschiedeis, politiek, sociale bewegingen en populaire cultuur. Hij heft talrijke publicaties op zijn naam staan, waaronder A History of Modern Lebanon (2007) en vertaalde verschillende boeken naar het Arabisch, waaronder werk van Edward Said, Karl Marx, John Reed, Antonio Gramsci, Isaac Deutscher, John Berger, Etel Adnan en Saidi Yusuf. 

Praktisch

Location

Studio

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL

Taal

  • Frans