Université catholique de Louvain

‘De doctors Honoris Causa van de UCL bij BOZAR’

7 Feb.'17
- 19:30

Kunst en wetenschap: avonturen voor de mens

In het kader van l'Année Louvain de l'aventure scientifique reikt de Université Catholique de Louvain (UCL) begin februari de titel doctor honoris causa uit aan drie geleerden: wiskundige en geneticus Erik Lander, biologe en oceanografe Cindy Lee Van Dover, en historicus en expert in wereldgeschiedenis of ‘connected history’ Sanjay Subrahmanyam. Op dinsdag 7 februari komen ze voor ‘les rendez-vous de l’UCL’ naar het Paleis voor Schone Kunsten om te praten met Françoise Schein, architecte, stedenbouwkundige en kunstenares in residentie aan de UCL. In aanwezigheid van Béatrice Delvaux, hoofdredactrice van de krant Le Soir, lichten ze hun wetenschappelijke en artistieke avonturen toe.

Eric Lander is een Amerikaanse wiskundige en geneticus. Hij geeft les aan het MIT en is een van de voornaamste leiders van het International Human Genome Sequencing Consortium. In 2008 werd hij door Barack Obama benoemd tot covoorzitter van de PCAST, de presidentiële adviesraad voor wetenschap en technologie, waarin 21 van Amerika’s meest vooraanstaande wetenschappers en ingenieurs zetelen. 

Cindy Lee Van Dover is een Amerikaans biologe en oceanografe. Ze geeft les aan de Duke University en staat aan het hoofd van het Duke University Marine Laboratory. Ze kreeg al tal van onderzoeksbeurzen van Amerikaanse instanties als NASA en de National Science Foundation, en is een van de oprichters van het Consortium for Ocean Leadership dat ecosystemen op grote diepte bestudeert.

Sanjay Subrahmanyam is een Indiaas historicus, professor aan de universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA) en gastdocent aan het Collège de France. Subrahmanyam is expert in het vakgebied wereldgeschiedenis (of ‘connected history’), dat de wereld vanuit verschillende standpunten benadert. Daarnaast schreef hij het boek Three Ways to Be Alien over drie personages die Europa, Iran en het Indiase Mogolrijk doorkruisen. 

De Belgische Françoise Schein is kunstenares, architecte en stedenbouwkundige. Ze plaatst de mensenrechten in de kijker op de muren van Europese, Amerikaanse en Midden-Oosterse steden: op de gewelven van metrostations, de muren van achtergestelde wijken of de gevels van culturele centra. Ze betrekt ook de bewoners bij de productie van haar werken, op het raakvlak tussen kunst, architectuur en filosofie.

Praktisch

Location

Hortahal

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

Taal

  • Engels
  • Vertaling: Frans