‘ART TALK WITH ANNE WETSI MPOMA (BE)’

4 Feb.'17
- 14:00

AFROPOLITAN FESTIVAL

AFROPOLITAN CONTEMPORARY ART

Anne Wetsi Mpoma is activiste, journaliste, curator.
Wetsi studeerde Kunstgeschiedenis aan de Université Libre de Bruxelles waar ze in 2007 afstudeerde. Ze is enthousiast bezig zowel met visuele kunst als met podiumkunsten.
Na een kortstondige ervaring bij een kunstgalerij in New York richt ze eind 2008 de vereniging Nouveau Système Artistique op. Doel is projecten van kunstenaars van Afrikaanse afkomst in de Belgische en Europese maatschappij helpen promoten, verspreiden en verwezenlijken. In het kader van haar verenigingswerk organiseert ze o.m. de themadagen van Afro Brussels City (ontmoetingen met kunstenaars, filmprojecties, performances), het Festival Independence Day in 2010 of de tentoonstelling Présences Congolaises en Belgique die in het Huis van de Culturen van Sint-Gillis in 2016 plaatsvond. Ook neemt ze deel aan verscheidene culturele projecten in samenwerking met federale instellingen.
Wetsi heeft ook een wekelijkse rubriek binnen Africana, de culturele uitzending op Radio Campus. Ze is tevens lid van de groep deskundigen die met het raadplegen van de Afrikaanse diasporas belast is, een opdracht van  het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en de diasporas.

Wetsi praat met Belgische kunstenaars die stereotypes ontrafelen en ons met een nieuwe blik leren kijken naar mensen, voorwerpen en feiten die doorgaans onzichtbaar zijn. Een gesprek met kritische kunstenaars dat stof tot nadenken geeft.
 
Laura Nsengiyumva, Brussel
Aimé Ntakyica, Brussel
Guy Wouete, Antwerpen
Aimé Mpane, Brussel
Bers Grandsinge, Brussel
Nganji, Brussel

Laura Nsengiyumva

In haar installaties met bewegende beelden onderzoekt de Belgisch-Rwandese kunstenaar Laura Nsengiyumva thema’s als de diaspora-ervaring, meervoudige identiteiten, empathie en de verhouding tussen Noord en Zuid. Via menselijke verhalen werpt ze een transculturele blik op de geschiedenis en stelt zo scherp op wat ons verbindt. Nsengiyumva woont in Brussel. In 2011 won ze de eerste prijs op het Kunstsalon van Gent en in 2012 een prijs op de biënnale van Dakar.

Aimé Ntakyica

Aimé Ntakyica werkt met visuele metaforen. Hij stelt vragen over zijn identiteit en kwam zo vanzelf uit bij Burundi, het land waar hij vandaan komt. ‘Ik heb een brug geslagen tussen het eindeloze “geklets” in Burundi, waar ik geboren ben, en de eeuwenoude schilderkunst van België, waar ik woon. Zo rechtvaardig ik de spagaat tussen mijn (even actuele als verre) oorsprong en mijn adoptieland, waar het beeld eeuwen teruggaat. Die brug is mijn “traditie”, mijn “tegenwoordige tijd”. Die brug is mijn identiteit, mijn ruimte waarin ik kan scheppen.’

Guy Wouete

NL In zijn werk legt Guy Wouete een reis af tussen het eindige en het oneindige. In zijn streven het leven van elke dag te interpreteren en nieuwe wegen in te slaan voelt hij zich niet te beroerd om de academische regels met voeten te treden. Hij vertaalt de emoties die hij vindt in bijvoorbeeld het geneurie van een etend kind of de krachtige gebaren van een straatveger. Zijn praktijk is meerduidig en stoelt op droomafval en conflict. Het werk van Guy Wouete is overal ter wereld te zien op biënnales en festivals, en in musea, galerieën en andere kunstcentra.

Aimé Mpane

Sinds 1994 woont en werkt Mpane in België, waar hij schilderkunst studeerde aan La Cambre. Hij won diverse onderscheidingen, onder meer de prijs van de Fondation Blachère op de biënnale van Dakar in 2006. In zijn werk combineert hij de rauwheid van de zogenaamd ‘primitieve’ kunsten met een krachtig politiek engagement, waarmee hij de schaduwzijde van het mens-zijn aan het licht brengt. Zijn werk behoort tot de permanente collectie in internationale musea als het Brooklyn Museum in New York, het Smithsonian Museum en het Phillips Collection Museum in Washington, en het Lacma Museum in Los Angeles. Het maakt ook deel uit van privécollecties in de VS, Frankrijk, België, Israël enzovoort en hangt in diverse musea overal ter wereld. Mpane wordt vertegenwoordigd door de Haines Gallery in San Francisco.

Bers Grandsinge

Als bijnaam kan ‘Grandsinge’ (pseudoniem van Jean-Pierre Bers) verrassend klinken, maar hij is nauw verbonden met het traject dat de kunstenaar aflegde. Hij is geboren in de Democratische Republiek Congo, studeerde aan de kunstacademie in Kinshasa en zocht dan nieuwe horizonten op: eerst andere Afrikaanse landen en uiteindelijk New York. Basquiat gaf Bers die bewuste bijnaam vanwege zijn scherpe doorzicht, maar zou ook een bepalende invloed uitoefenen op zijn werk. De kunstenaar kiest bewust positie in tijd en ruimte.

Nganji

De fotograaf en cineast Nganji Mutiri werd in 1980 geboren in Congo en woont sinds 1997 in België. In zijn werk richt hij zich voornamelijk op Afro-Europeanen.
 

Praktisch

Location

Terarken

Ravensteinstraat 23 1000 BRUSSEL