In de reeks Our Burning World zetten we films en gesprekken over urgente hedendaagse maatschappelijke kwesties, met name op het gebied van politiek, ecologie en gender, in de schijnwerpers. Het programma Echoes of Equality focust specifiek op genderverhoudingen in de Arabische landen en gemeenschappen in Europa, en onderzoekt hoe deze thema's worden verbeeld in de hedendaagse Arabische film.
Dit programma bouwt voort op Halaqat, een project dat in 2021 werd opgezet in samenwerking met het Goethe-Institut. Halaqat heeft als doel banden te bouwen en te versterken tussen Europa en de Arabische wereld. In de komende twee seizoenen ligt de nadruk op gendergelijkheid. Het project onderzoekt de structuren die samenlevingen vormgeven en de representaties die hieruit voortvloeien, waarbij het minder zichtbare verhalen van Arabische gemeenschappen onder de aandacht brengt.
Binnen Our Burning World: Echoes of Equality staan films en gesprekken centraal die zich richten op de vraag naar de overdracht van waarden, verplichtingen en erfgoed. Deze vraag werpt licht op uiteenlopende realiteiten en ervaringen; van de Maghreb tot Irak en van Egypte tot Palestina.
VOLLEDIGE PROGRAMMA

22 + 26 Jan.'25
D'Abdul à Leila van Leila Albayati
De film wordt vertoond in aanwezigheid van de regisseuse.
D'Abdul à Leila is de odyssee van een vrouw die haar verhaal zingt om zichzelf opnieuw uit te vinden, gedreven door een onbedwingbaar verlangen om te leven. Leila, een jonge Franse kunstenares van Irakese afkomst, lijdt aan geheugenverlies na een ongeluk. Ze verzoent zich met haar familie en duikt in haar wortels om haar verleden te reconstrueren. Ze leert Arabisch, interpreteert de gedichten van haar verbannen Iraakse vader en verdiept zich in de geschiedenis van de Golfoorlog.
Leila Albayaty is een multidisciplinaire kunstenares van Irakese afkomst met de Franse nationaliteit en werkt in verschillende landen. Ze regisseerde de kortfilm VU (2009), waarvoor ze op het filmfestival van Berlijn in 2009 een speciale vermelding kreeg. BERLIN TELEGRAM werd geselecteerd voor een dertigtal internationale festivals en won de TV5-prijs voor de beste Franstalige film in Genève. FACE B, een docudrama van 40 minuten, ging in wereldpremière op de Berlinale van 2015. D'Abdul à Leila maakte deel uit van de officiële selectie van het Brussels International Film Festival.

23 + 24 Jan.'25
Who Do I Belong To van Meryam Joobeur
Aicha woont met haar man en jongste zoon in het geïsoleerde noorden van Tunesië. De familie leeft in angst na het vertrek van de oudste zonen Mehdi en Amine naar de gewelddadige realiteit van de oorlog. Wanneer Mehdi onverwacht thuiskomt met een mysterieuze zwangere vrouw duikt er een duisternis op die het hele dorp dreigt te verteren. Aicha zit gevangen tussen haar moederliefde en haar zoektocht naar de waarheid.
Meryam Joobeur gelooft heilig in de transformerende kracht van verhalen vertellen en hoopt dat haar films de schoonheid, complexiteit en universaliteit van de menselijke aard kunnen vastleggen. Haar kortfilms Gods, Weeds and Revolutions (2012) en Born in the Maelstrom (2017) werden internationaal vertoond. Haar kortfilm Brotherhood (2018) waarvoor ze een Oscarnominatie in de wacht sleepte, werd op meer dan 150 festivals vertoond en won 75 internationale prijzen. Who Do I Belong To is haar eerste speelfilm en ging op de Berlinale van 2024 in première.

23 Jan. → 2 Feb.'25
Mond van Kurdwin Ayub
Voormalig kickbokser Sarah verlaat Oostenrijk om drie zussen uit een rijke familie in het Midden-Oosten te trainen. Wat aanvankelijk klinkt als een droombaan, blijkt al snel verontrustend te zijn: de jonge vrouwen zijn afgesloten van de buitenwereld en staan voortdurend onder toezicht. Sport lijkt hen niet te interesseren. Maar waarom is Sarah dan aangenomen?
Kurdwin Ayub, geboren in 1990 in Irak, studeerde schilderkunst en animatiefilm aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten en performatieve kunsten aan de Academie voor Schone Kunsten in Wenen. Haar debuutfilm, de documentaire Paradise! Paradise!, won prijzen op internationale festivals. Haar eerste fictiefilm, Sonne (Zon), ging in première in 2022 op de Berlinale in de sectie Encounters en won de prijs voor Beste Eerste Film. Haar tweede fictiefilm, Mond (Moon), ontving in 2024 de Speciale Juryprijs op het filmfestival van Locarno.

24 Jan. → 2 Feb.'25
Inshallah a Boy van Amjad Al Rasheed
In het kader van onze reeks Our Burning World: Echoes of Equality stelt Bozar met veel plezier Inshallah a Boy van de Jordaanse regisseur Amjad Al Rasheed voor. Deze opmerkelijke prent werd als eerste Jordaanse film ooit geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Cannes, een belangrijke mijlpaal voor de Jordaanse cinema.
Inshallah a Boy speelt zich af in het hedendaagse Jordanië en vertelt het verhaal van dertiger Nawal. Na de plotselinge dood van haar man moet ze vechten voor haar deel van de erfenis, om zo haar dochter en huis te redden in een maatschappij waar een zoon hebben een immens verschil zou maken.
De Jordaanse schrijver en regisseur Amjad Al Rasheed werd geboren in 1985 en heeft een MFA in Cinematic Arts op zak, met regie en montage als specialisaties. Hij nam deel aan de Talent Campus tijdens de 57e Berlinale, waarna hij kortfilms regisseerde die nominaties en prijzen in de wacht sleepten op verschillende Arabische en internationale filmfestivals. Inshallah a Boy is zijn eerste speelfilm.

25 Jan. → 1 Feb.'25
Diaries from Lebanon van Myriam El Hajj
De film wordt vertoond in aanwezigheid van de regisseuse.
In de vorm van dagboeken vertelt de filmmaker over vier tumultueuze jaren van een natie in beroering die tracht los te breken uit haar eigen ketenen.
In 2018 stelt Joumana, een gedreven feministische schrijfster, dichteres en activiste, zich verkiesbaar om een politiek systeem te trotseren dat Libanon al 40 jaar verstikt. Ze wordt verkozen, maar wordt de volgende dag al afgezet door een frauduleus systeem, waardoor haar aanhangers woedend achterblijven. In 2019 verandert de woede van het volk in een revolutie. Duizenden stemmen weerklinken in de straten. Onder hen Perla Joe, een onverschrokken vrouw die al snel een symbool wordt van deze opstand. Georges is de bewaker van dat mysterieuze en gewelddadige verleden. Hij is een veteraan van de Libanese burgeroorlog (1975-1990), waar hij een been verloor maar hij klampt zich vast aan zijn illusies van 'glorie'.
Myriam El Hajj is een Libanese filmmaker wiens eerste lange documentaire, A Time To Rest, in première ging op Visions du Réel-Nyon in 2015 en werd vertoond op verschillende internationale festivals en meerdere prijzen won. El Hajj doceert film aan de Libanese Academy of Fine Arts en zetelt in verschillende filmcommissies, waaronder de CNC. Ze is ook een van de oprichters van Rawiyat-Sisters in Film, een collectief van vrouwelijke filmmakers uit de Arabische wereld en de diaspora. Diaries from Lebanon is haar recentste werk dat in première ging op de Berlinale 2024, in de Panorama-sectie.