De biografie van Les Envahisseurs

Envahisseurs is een globaal project geleid door danseres/regisseur Deicy Sanches en danser/ontwerper Teddy Sanches. Hun doel is om hiphop en andere sociale dansen, uitgevonden aan het eind van de 20e eeuw door zwarte en Latino minderheden in de Verenigde Staten, onder de aandacht te brengen. Voor Deicy en Teddy zijn deze dansstijlen beladen met historische, sociale en culturele betekenis. Daarom weeft Envahisseurs een evenwichtige dialoog tussen deze dansen en andere kunstvormen, en integreert het actuele thema's als dekolonialisme en feminisme.

Deicy en Teddy drukken hun visie uit via een globale artistieke aanpak: een battle in het Centre Pompidou in 2019, een film tentoongesteld in het Palais de Tokyo in het kader van de Audi Talents-prijs, onderzoek naar kleding in Villa Kujoyama, optredens voor Nuit Blanche Kyoto, de Chichas de la pensée, de Collection Lambert, en vele andere projecten.

Teddy Sanches

Teddy Sanches is een Franse ontwerper en danser van Kaapverdische afkomst. Hij studeerde aan ENSCI - Les Ateliers in Parijs waar hij in 2019 cum laude afstudeerde in industrieel ontwerp met zijn project Envahisseurs Battle waarbij design en hiphopdans werden gecombineerd in het Centre Pompidou. Met dit project won hij de Audi Talents-prijs in 2019 en de Villa Kujoyama residentie in Kyoto in 2020.

De hiphopcultuur maakt deel uit van zijn dagelijks leven en hij ziet het als een vruchtbare speeltuin voor de behoeften van de wereld van morgen. De straat is zijn belangrijkste inspiratiebron en kleding is een object dat hij sinds zijn proefschrift bestudeert. Naast het functionele aspect ziet hij kleding als een echt instrument voor representatie en identiteitsbevestiging.

Teddy Sanches, die zichzelf definieert als iemand die wereldwijd werkt, leeft en werkt in de regio Parijs rond twee activiteiten. Enerzijds leidt hij samen met regisseur en danser Deicy Sanches het project Envahisseurs, waarmee ze hiphop en sociale dans willen promoten door middel van films, voorstellingen en evenementen. Aan de andere kant staat de designstudio hall haus, die hij in 2020 samen met ontwerpers Abdoulaye Niang en Sammy Bernoussi en ingenieur Zakari Boukhari oprichtte. Zij staan een aanpak voor die design toegankelijk wil maken via drie velden: het object, de ervaring en de overdracht. Ze waren winnaars van de "À l'Oeuvre" residentie in de Lafayette Anticipations Foundation in 2020, finalisten in het "Design Parade" festival in Villa Noailles in 2022 en hebben samengewerkt met Ikea, Théorème Éditions, Nike, Mobilier National, enz.

DEICY SANCHES 

Deicy Sanches is een Franse regisseur en danseres van Kaapverdische afkomst. Ze heeft een Master in Kunst, Literatuur en Talen met een major in Cinema en Audiovisuele Studies van de Universiteit van Parijs Nanterre. Haar erfgoed en gevoeligheid hebben ertoe geleid dat ze onderwerpen als identiteit, kolonisatie en lichamelijk geheugen onderzoekt door middel van beweging, waarbij ze gebruik maakt van verschillende media: film, dans en muziek. In 2020 schreef en regisseerde ze, in samenwerking met ontwerper Teddy Sanches, de film Envahisseurs, opgenomen op film, over hiphopdans en de notie van de cirkel, die ze tentoonstelde in het Palais de Tokyo als onderdeel van het Audi talentenprogramma. Ze is gepassioneerd door housemuziek en clubcultuur en interesseert haar in postkoloniale muziekstromingen die elektronische muziek vermengen met traditionele en moderne muziek uit zogenaamde Portugeessprekende Afrikaanse landen. 

In 2022 kreeg ze de Trame residentie in de Cité Internationale des Arts in Parijs, waar ze werkte aan het schrijven van een documentaire over clubbing als verzetsdans binnen de ondergrondse hiphop dansgemeenschap in de Parijse regio. In 2023 regisseerde ze een korte dansfilm, In Between, in Villa Kujoyama in Japan, die het lichaam en de verschillende vrouwelijke en mannelijke energieën bespeelt, evenals de relatie tot de levende wereld, geïnspireerd door Afrikaanse visies op de wereld waarin de mens verweven is met de kosmos, de natuur en de gemeenschap.

© Jéremy Silva Cardoso